Борисов скочи срещу ветото на президента

Президентът услужливо забрави да каже, че това е по точките на БСП за спекулата

Борисов скочи срещу ветото на президента | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов изрази недоумение и изненада от решението на президента Румен Радев да наложи частично вето на Закона за извънредното положение, като разкритикува държавния глава, че се отнася популистки към мерките за борба с коронавируса, които правителството одобрява и взема.

"Разбира се, президентът услужливо забрави да каже, че това е по предложение на БСП - точките за спекулата. Когато се приемаше законът, г-жа Дариткова ми се обади и каза, че БСП искат да излизат от залата, ако ме е излъгала тя, лъжа и аз. Ако не, приемете техните предложения за спекулата и ние ги приехме, разбира се, както всички досега, те ни връщат, точно тези предложения, във времето на зрелия социализъм, когато в плод и зеленчука на етажерките имаше домати и краставици, а цитрусите, примерно, се продаваха отзад от магазинера. Това си беше спекула", каза още Борисов.

Борисов коментира, че само за два дни президентът Радев е променил напълно мнението си.

"Искам всеки, които е специалист и доктор да си каже думата и за последващите мерки, защото никой не може да ни каже каква ще е ситуацията след пандемията.  Всички казват, че мерките ни са най-навременни и най-точни. По предписание на Щаба, там където има струпване на хора се разпространява бързо вируса, едно по едно ги затворихме тези места", каза той.

"Ако се пусне свободно пандемията, ще дойде пикът, плато и ще спре, но здравните системи няма да издържат. Когато натискаме буквално разпространението на вируса, ние си създаваме време, за да могат да се разболяват хора и да се лекуват. Правим го в името на всеки българин. Ние, с моите колеги, носим цялата отговорност", категоричен е Борисов.

„Първата ни задача е да защитим живота на хората. Който се заиграе със страховете им, губи”, заяви Борисов. "До последния лев ще стискаме, за да не останат пенсионерите без пенсия", каза още премиерът.

Премиерът обясни още, че единственото, за което евентуално ще се използва армията, е да върши работата на полицаи и пожарникари, в случай че техният състав временно намалее.

"Най-лесно е да отворим резервите на държавата. Но никой не знае колко дълго ще продължи кризата. Нека като видим за колко време ще е тази гадост – 1-2-3 месеца ли ще е? Тогава ще извадим пари за засегнатите", поясни Борисов.

Той коментира и темата с лекарствата, за които се смята, че помагат при лечението на заразени с коронавирус. И бе категоричен, че държавата прави всичко възможно да се сдобием със субстанциите. Когато това стане, големите ни фармацевтични компании имат готовност да започнат производство.

"През криза се минава с лишения, мобилизация и единство. Затова ме боли, когато сме разделени", каза още министър-председателят.

"Днес бе създаден медицински съвет от 5 специалисти, които ще са ми като проверка на това, което прави Щаба", обяви Бойко Борисов. Той подчерта, че Щабът е мозъкът, правителството изпълнява, а Съветът ще е мозъчният тръст.

Попитан дали ще удължат извънредното положение, то той заяви: не, ако не се налага. По думите му през криза се минава само с лишения, с ограничения и с единство. "Трябва да бъдем брат за брата", подчерта още той и добави, че в първите дни на войната винаги е хаос, защото нещо ново се случва. "Системата е огромна и трябва да се преструктурира всяка една дейност", каза той.

На въпрос дали държавата се подготвя за световната рецесия, Борисов заяви, че у нас има 250 чужди завода и ако те спрат работа - това ще е ужас за нашата икономика. "Нашето потребление е малко и ако те закъсат, то това ще ни се отрази. Няма специалист или икономист, който да ни каже кога и колко. Затова стискаме парите така", категоричен бе Борисов.

"На първо място за мен е здравето на хората. После ще се измъкнем и ще се възстановим. Не искам да задлъжнява младото поколение", отсече още той.

Премиерът бе категоричен, че първата новина трябва да е колко са излекуваните, а после да се съобщава колко са заразените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай