Борисов ще бъде на откриването на Балкански поток

Той ще има среща с президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган

Борисов ще бъде на откриването на Балкански поток | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов ще присъства на старта на надземната част на газопровода "Турски поток", наричан у нас "Балкански поток", на 8 януари в Истанбул. Там той ще има среща с президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Столичен всекидневник цитира дипломатически източници, според които поканата за Борисов е пристигнала на 29 декември.

Вчера Борисов инспектира строителството на "Балкански поток" в участъка от кранов възел Горни Дъбник до кранов възел Селановци, който участък е с дължина 45,2 км и е разположен на територията на област Плевен. Според него страната ни ще успее да спази сроковете и да завърши строителството на своя територия в края на май.

Преди срещата си с Путин и Ердоган на 8 януари Борисов ще има специален разговор с помощник държавния секретар на САЩ Дейвид Хейл. Неговият ресор в Държавния департамент са политически въпроси. В София Хейл ще участва в първия стратегически диалог България-САЩ, предвиден в споразумението, подписано през ноември от Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп. Сред темите ще са и проектите за нови газопроводи и хъба "Балкан", обясниха дипломатически източници.

Преди малко повече от седмица американският президент Доналд Тръмп разписа закона за военния бюджет на САЩ за 2020 г., с който се налагат санкции на компании, замесени в осъществяването на руските проекти за газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток", на което Москва се закани да отговори със съответните мерки.

Сайтът Нюз.бг напомня, че България също може да бъде засегната, защото "Балкански поток" реално е втора тръба на турския газопровод, по която ще влизат в България над 19 млрд. куб. м природен газ на година. Над 12 млрд. куб. м газ обаче ще излизат директно от България към Сърбия. Останалото количество ще остава в страната както за вътрешно потребление, така и за захранване на планирания от българското правителство газов хъб "Балкан", от който да се доставя гориво в Централна и Източна Европа.

Диверсифицирането на газовите доставки бе една от основните теми при разговорите на премиера Борисов с американския президент Доналд Тръмп.

В края на ноември при срещата им във Вашингтон Тръмп е искал от България да прекрати постепенно доставките на руски природен газ и да го замени с втечнен газ от САЩ, който да бъде доставян през терминал в гръцкото пристанище Александруполис.

"Обясних, че не ние сме толкова зависими от Русия, а всъщност тя е зависима от Европа, защото ние плащаме евро и долари за газа. Без тях няма да имат приходи", разказа Борисов след срещата си с Доналд Тръмп. "Мисля, че максимално съм защитил интересите на България", обобщи тогава Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай