Борисов: Радев агитира за опонентите. Завист!

ГЕРБ промеся закова за съдебната власт, правосъдният министър няма да може да номинира главен прокурор

Борисов: Радев агитира за опонентите. Завист! | StandartNews.com
  •  ГЕРБ промеся закова за съдебната власт, правосъдният министър няма да може да номинира главен прокурор

"Даваш личен пример за върховенство на закона. Когато изричаш неистини, подвеждаш избирателя. Това е тежко нарушение. Той подведе избирателите в изборния ден." Това коментира премиерът Бойко Борисов, след като гласува днес. Така той отговори на президента Румен Радев, който по-рано днес го обвини, че е избягал от отговорност като не е предложил алтернативен кандидат за главен прокурор. Борисов даде коментара си, след като гласува за кмет на София  в училището в Банкя, придружаван от депутата от ГЕРБ Красимир Велчев.

ГЕРБ ще промени законодателството в частта за избора на главния прокурор. Тя е предвидена в Закона за съдебната власт, както и в Конституцията. Промяната ще премахне възможността министър на правосъдието да номинира свой кандидат. Управляващите ще внесат поправките веднага след изборите, анонсира лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов. На свой ред той обвини президента, че е провел предизборна агитация в изборния ден с коментара по негов адрес като партиен лидер на ГЕРБ във връзка с избора на главен прокурор.
 

 "ГЕРБ няма да номинира партиен кандидат, това е лицемерие", отсече Борисов. И обясни, че ако Данаил Кирилов бе номинирал кандидат за главен прокурор, "и ако ГЕРБ беше избрал главния прокурор, щяхме ли да му имаме доверие", попита риторично лидерът на управляващата партия.

Премиерът констатира, че президентът е извършил нарушение в изборния ден, като си е позволил да агитира за опонентите на ГЕРБ. "Когато говориш за лидера на една партия, показва, че не си равноотдалечен. А когато говориш и неистини по този начин подвеждаш и избирателя - второ нарушение", възмути се Борисов по адрес на Румен Радев. "Агитират, агитират, после викат върховенство на закона - абе, чакай, бе, спри се!", коментира Борисов на тръгване. Радев подведе избирателите в изборния ден, агитирайки в изборния ден за нашите опоненти, и прехвърли, много тънко, йезуитско към премиера в изборния ден", продължи Борисов.

"Завист се казва думата", заключи той и продължи да критикува държавния глава, че след дългото отсъствие от страната, се е откъснал от действителността. "Въобще не искам да мисля какво е в неговата глава, дълги пътувания, откъсва се от ежедневните неща..."

"Кирилов е от най-старите членове на ГЕРБ, ако се беше кандидатирал, щяха ли да му имат доверие? ГЕРБ няма да номинира партиен кандидат. Считам че това е грешно, съдиите да си избират съдиите, прокурорите – прокурори. Не искам да мисля какво е в главата на Радев, дълги пътувания, откъсва се от ежедневните теми със седмици. Той проведе агитация, внушение. Думата е завист.", подчерта Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай