Борисов показа перфектен отчет за финансите ни

Втори сме с най-нисък дълг на сектор „Държавно управление“ в ЕС за 2019 г., изтъкна Борисов

Борисов показа перфектен отчет за финансите ни | StandartNews.com
  • Втори сме с най-нисък дълг на сектор „Държавно управление“ в ЕС за 2019 г., изтъкна Борисов

Заради дисциплинираната и последователна политика за поддържане на положително или близко до балансирано салдо през последните години страната ни влезе в добро състояние в извънредната ситуация, предизвикана от разпространението на коронавируса. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила във Фейсбук.

През 2019 г. сме се придвижили с едно място напред и вече сме втори след Естония с най-нисък дълг на сектор „Държавно управление“ в ЕС за 2019 г. – 20,4 % от БВП. "Спрямо 2018 г. отчитаме понижение на този показател с 1,9%", добавя министър- председателят.

Борисов отбелязва, че през първите два месеца на тази година се отчело ускорение на растежа на оборота в промишлеността на вътрешния пазар и той достигнал 9,7 % спрямо същия период на миналата година. Оборотите в търговията на дребно за януари-февруари също нараснали, както и износът ни на стоки с 4,9 %. Дори и през месец март параметрите на изпълнението на бюджета били добри, като консолидираната фискална програма отчитала превишение на приходите над разходите в размер на 1,2 % от прогнозния БВП.

"Заради пандемията и негативните фискални ефекти по линия на спад в приходите, вследствие на ограничителните мерки в България и основните търговски партньори от ЕС и трети страни, очакванията ни са, че параметрите по изпълнението на бюджета ще се проявят с известно забавяне и ще бъдат силно изразени през второто и третото тримесечие на настоящата година", пише още Борисов. По думите му затова българското правителство предприело действия за запазване на работните места като "60 на 40", както и редица други мерки в помощ на хората и на бизнеса.

"Не предвиждаме ограничаване на плащанията по големите инфраструктурни проекти, предвидени за финансиране и изпълнение с разчетите за годината, с което ще подкрепим инвестициите при очаквания спад в непубличния сектор", уточнява премиерът и добавя, че са предприели действия и за преструктуриране на Оперативните програми, съфинансирани от ЕС, с което за мерки за подкрепа на икономиката и борба със заразата с COVID-19 щели да бъдат осигурени 870 млн. лв.

В прогнозите си ЕК посочвала, че силата на българската икономика и положителните външни и фискални баланси преди избухването на пандемията от COVID-19, били предпоставка за бързо икономическо възстановяване. Очакванията на експертите били това да се случи още през 2021 г., за което правителството щяло да положи максимални усилия, за да помогне на всеки един българин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай