Борисов поискал гаранции за държавния монопол в лотарията

Много хора ще имат проблеми, ако докладът на АДФИ е верен, закани се премиерът

Борисов поискал гаранции за държавния монопол в лотарията | StandartNews.com
  • Много хора ще имат проблеми, ако докладът на АДФИ е верен, закани се премиерът
  • "Левски" ще го има и след мен и Божков, обяви министър-председателят

Ако докладът на АДФИ за плащаните от хазартните фирми такси е верен, много хора ще имат проблеми. Това се закани премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание. Той направи първия си коментар по скандала с промените в закона за хазарта, внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Те предвиждат лотарийните игри да се организират само от държавата.  Бизнесменът Васил Божков обяви това за опит бизнесът му да бъде иззет и даден на друг. И заяви, че ако това се случи няма да има възможност да издържа повече футболния клуб „Левски”.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов:"Левски" ще го има и преди и след мен и Божков

Имам на бюрото си доклада на АДФИ, който е до главния прокурор. Къде в него става въпрос за ФК "Левски", запита Борисов . И допълни: „В доклада има имена на много фирми, няма да ги коментирам като имена. Но никъде там не пише за "Левски". Не мога да видя връзката между таксите, плащани за хазарт и "Левски", каза още Борисов. Повод бяха обвиненията към Божков, че заради различна методика за плащане на таксита той не е внесъл 210 млн. лв. Спазили сме буквата на закона, всичко сме платили отговори Божков.

Борисов е поискал в Закона за хазарта да има специален текст, ако бъде прието предложението лотарията да стане държавен монопол, за да спрат спекулациите, че бизнесът ще отиде при друг човек. "Възложил съм на Горанов и Менда Стоянова изрично да се впише, че няма да се дава на концесия, че ще е забранено за приватизация. Да е сигурно, че освен държавата никой друг няма да се занимава с тази дейност", обясни премиерът.

"Изпълнили сме нашето задължение да се провери и да се констатира. Правим го в много компании и на много места. Сега му е дошло времето за проверка. Къде е описан "Левски" тук? Очаквам в скоро време прокуратурата да даде заключения", каза още премиерът.

"За какво одържавяване и каква национализация се говори? Никой на никого не взема фирмата. Ако някой не си е платил таксите, ще му се вземе лиценза, фирмата си е негова", коментира още премиерът.

В сряда „Национална лотария“ АД, „Евробет“ ООД и Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ) излязоха с позиция, в която се казва: „Днешното изявление на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев потвърди, че частните оператори в игралния бизнес не са извършвали нарушение на закона, който определя събирането на такси. За проверявания период от 2014 до 2019 г. са внесени 500 млн. лева. В допълнение директорът призова да се спрат спекулациите по темата, които уронват престижа на целия сектор.  Както винаги сме заявявали, българските институции получават пълна подкрепа от нас в извършваните от тях проверки за установяване на безспорната истина, обявиха още от Национална лотария“ АД, „Евробет“ ООД и
Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ).

"Левски" е имало много преди мен, ще има много след мен, имало го е преди Божков, ще го има и след него. Винаги ще има "Левски", каза още Борисов.  Утре премиерът ще се срещне с фенове на "Левски", за да им обясни своята позиция. Срещата бе поискана от феновете след призив на Божков.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай