Борисов поиска път Александруполис-Димитровград /ОБНОВЕНА/

Премиерът инспектира строежа на газовата връзка между България и Гърция

Борисов поиска път Александруполис-Димитровград /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Да свържем черно с Егейско море, чрез пристанищата и по нов скоростен път – това е една от задачите, които премиерът Бойко Борисов си поставя за близкото бъдеще, стана ясно от негово изявление пред медиите. Борисов провери напредъка на строителните работи по изграждането на газовата връзка между България и Гърция заедно с енергийния министър Теменужка Петкова. На инспекцията присъстваха и американският посланик Херо Мустафа, посланикът на Гърция Димитриос Хронопулос и посланикът на Азербаджан Наргиз Гурбанова.

„Искам да направим един бърз път Александруполис-Димитровград, да свържем Черно с Егейско море. Да си разменим по едно пристанище без такси. Гърция ще има Черно море, ние ще имаме Егейско море и то без войни. Мисля, че ще успеем да открием интерконектора предсрочно“, заяви Борисов. Той обясни, че този интерконтектор ни свързва директно с Александруполис.

Предвижда се ускорен строеж на 185-километровото съоръжение между Стара Загора, Хасково и Комотини. То трябва да бъде готово за 12 месеца и газопроводът да бъде въведен в експлоатация през втората половина на 2020 г. Връзката трябва да осигури диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона на Югоизточна Европа.

„България дава половин милиард. И Гърция трябва да се отвори повече за български фирми. И тръбите са произведени в Гърция и строителите са от Гърция", каза Борисов.

"Където строим, археолозите намират уникални неща, намериха каменни сечива на 7000 години. Работят много бързо, ние плащаме редовно и музеите ни се напълниха с артефакти. Само за археологията сме дали 4 млн. лв.", обясни той.

"Първо трябва да се извадят артефактите и чак тогава ще се строи. 4 млн. струват тези разкопки и проучване", каза Борисов и обясни на посланиците, че това, което виждат е мечтата на много поколения политици. "По-точно говореха, те не са и мечтаели. Ще се докарва газ от Азербайджан. Идваха си говореха и много често се употребяваше думата "диверсификация", но под това не знам те какво разбираха. Но газта не може в чанта да се пренася, трябват газопроводи", продължи министър-председателят. Инвестицията е половин милиард. Огромната част от финансирането е българско. Участват и две гръцки фирми. Трасето изцяло е проучено. На практика догодина по това време най-късно България ще може да доставя втечнен газ. Догодина ще можем да кажем на българите: "Нямате никаква зависимост и никой не може да ви спре парното", категоричен бе премиерът. По думите му газовият хъб "Балкан" ще даде възможност за конкуренция - да се купува газ от този, който го достави по-евтино.

Сега разбирам защо наричат България "скритото бижу", защото навсякъде се намират археологически ценности, каза Херо Мустафа.

И допълни: "Този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност."

"За мен и за Азербайджан това е исторически момент. Щастливи сме да подкрепяме България в диверсификацията. Поздравяваме ви в този важен ден, каза посланик Гурбанова.

"Този интерконектор сближава три страни в един по-общ проект като енергетиката. Ще има плаващата станция в Александруполис. Терминалът е общ проект между Гърция, САЩ и България и днес е неговото началото, основано на енергията от Азербайджан", допълни и гръцкият посланик Хронопулос.

"Близо 2/3 от трасето ще го правят машини, а 1/3 ще е ръчно, защото този хълм не могат да го направят машините, обясни още Борисов. И допълни: "В момента, в който мине газопровода, връщаме хумуса и догодина пак тук си има царевица отгоре. На 100% природата се запазва".

След инспекцията премиерът Борисов качи Херо Мустафа в джипа след инспекцията. "Херо, тук съм возил Антонио Таяни, Доналд Туск, Дейвид Камерън..., обърна се Борисов към US-посланичката. И й разказа, как охраната на Дейвид Камерън се разсърдила, когато премиерът го качил в джипа си.

"Много добре карате, г-н премиер", похвали го тя. "Иначе не бих те качил. И карането е опит, карам поне 2 пъти в седмицата", отговори й Борисов.

"Ние не правим нищо срещу някого, точно обратното. Правим конкуренция. Много неща наведнъж правим. В момента имаме поне 10 големи проекти - интерконекторът, "Хемус", София-Калотина", тунела "Железница"... Строят много здраво. "Хемус" ми е най-важна. Над 500 души работеха в неделя, имаше над 100 камиона", каза Борисов. И покани Херо Мустафа на разговор в четвъртък.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай