Борисов обяви Велико народно събрание

Премиерът с обръщение към народа за тежките решения

Борисов обяви Велико народно събрание | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов обяви тежките решения, за които спомена преди дни. Едно от тях е свикването на Велико народно събрание. При вземане на решението за него той ще даде оставка.

ВИЖ ОЩЕ: Ето кога Борисов ще даде оставка

Министър-председателят излезе със специално обръщение към народа, в които обяви постигнатите досега успехи на кабинета.

"Преборихме контрабандата на цигари, убедихме европейските партньори да ни приемат в еврозоната и банковия съюз. Увеличихме доходите и БВП повече от 2,5 пъти.

ВИЖ ОЩЕ: Как се свиква Велико събрание и какво прати то

Но всичко, което направихме, се оказа недостатъчно. След хули и фалшиви новини се подкопа доверието. Младите излязоха на улицата, но олигарси им измъкнаха протеста и подмениха идеите им с тези на олигархията и подземния свят. По улиците се появиха бесилки и ковчези. 

На сцената бяха извадени и майките на деца в неравностойно положение. 

ВИЖ ОЩЕ: Първи реакции: Марешки против свикването на ВНС

Обединиха се срещу мен и като шпиц команди обикаляха пред дома ми, плашеха внуците ми, опитвайки се да внушат, че няма държава. 

ВИЖ ОЩЕ: ВМРО предлага 6 промяни в Конституцията

Президентът умишлено подклаждаше недоверието в институциите и се опитваше да противопостави българи срещу българи.

Кой спечели от това? Автентичният глас за промяна бе смазан. Но българите усетиха това. Опитът за кървави ексцеции доведоха до недоволство. 

Образованите млади хора не казват какво ще правят след протеста. Знаят ли как ще участват на политически избори? Каква ще е програмата им? Старите шмекери ги употребиха.

Нито едно лице от протеста не се определи като нова фигура. 

Но все пак всичко е в ръцете на младите. Аз уважавам техния бунт. Време е младите хора да осъзнаят историческата си мисия. Желанието за промяна е запалено и е извън контрола на системните партии. Необходим е нов закон. В противен случай този процес ще последва съдбата на предишните протести.

За мен и партията ми винаги е било цел да работим и да постигаме резултат. В името на демокрацията два пъти съм се оттеглял, а хората ме връщат. И днес няма да допусна българи да се бият срещу българи. 

Време е за рестарт. Партията ГЕРБ внася проект за нова Конституция на България. Време е за рестарт на държавата. Необходимостта не може повече да се отлага. Това не са само думи, а соновата, за която съм тръгвал за всичките си решения.

За да отговорим на нагласите и очакванита, предлагаме проект на Конситтуция, която да защити сегашните нагласи. И да отговорим на предизвикателствата. Новият закон трябва да е с унисон с европейските правила. 
Предлагам свикването на Велико народно събрание.- Броят на депутатите да бъде намален от 240 на 120 , а при Велико народно събрание - от 480 на 240.

В съответствие с Венецианската комисия членовете на ВСС ще се избират по следния начин - 7 от самите съдии , а 6 - от Народното събрание. 

Мандадът на председателите на ВКС, ВАС и главният прокурор да бъдат 5 г. Ще се ограничат и правомощията на правосъдния министър.

В момента, в който сегашното Народно събрание вземе решение за свикване на Велико народно събрание, аз ще се оттегля от поста си", обяви още министър-председателят Бойко Борисов.

Очаквайте подробности

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай