Борисов:Ще питам парламента за "Белене" (ОБНОВЕНА)

Борисов даде отговор на депутатски въпрос за отношенията с Русия и енергийните проекти

Борисов:Ще питам парламента за "Белене" (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com
  • Много държави са против санкциите, но никой не смее да гласува за махането им
  • Отношенията ни с Русия са най-добри - като със САЩ, Европа и съседите

Много държави се изказват против санкциите срещу Русия, но когато се гласува на Европейски съвет, всички ги подкрепят. Това заяви в Народното събрание министър-председателят Бойко Борисов в отговор на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев.

Той посочи, че не е по силите на България сама постигне нещо по отношение на санкциите, но изрази надежда, че с избирането на Володимир Зеленски за президент на Украйна руско-украинските отношения ще се нормализират, а това може да доведе и до отмяна на санкциите, които ЕС наложи на Русия заради анексирането на Крим.

Бяхме против "Белене", защото не знаехме колко ще се оскъпи цената, заяви още Бойко Борисов, като върна проблема в годините назад. Депутатът от БСП поиска да разбере накъде се развиват т.нар. руски енергийни проекти.

В момента са подадени 12-13 оферта за изграждането на АЕЦ “Белене”, съобщи Борисов и изреди кой има интерес: Държавната енергийна китайска компания, Южната ядрена компания, консорциум от “Росатом”, “Дженеръл електрик”, френската държавна и една немска компания.
Преди не знаехме колко ще струва централата. Но спасихме 90 милиона лихви за двата реактора, посочи премиерът.
Мажоритарно, миноритарно, със златна акция или да не участва - решението за АЕЦ “Белене” ще предоставя да вземе парламентът, увери той.

Хипотезата за втората АЕЦ сега е различна, защото имаме два български реактора, изтъкна министър-председателят в отговора си. И припомни, че България вече е купила двата ядрени реактора.

Антон Кутев поздрави Борисов за възможността да се построи „Турски поток“. Той напомни обаче, че България се е присъединила към ЕС по времето на премиера от БСП Сергей Станишев.

А що се отнася до Южен поток, Борисов припомни натиска от страна на ЕС и САЩ за неговото спиране. И изтъкна, че проектът вече е Балкански и отношението на ЕС е друго.

По повод отношенията с Русия след шпионския скандал Борисов заяви: "Както виждате, нямаше техни реакции по шпионския скандал. А и Краси Велчев беше на Копринка. Така че продължаваме прагматично. В развитието на прагматичните отношения с Русия премиерът посочи и фактът ще се обсъжда възможността за ферибот, който да увеличи руските туристи у нас.

Единственият проблем е с лицензията на
оръжейните заводи, каза Бойко Борисов. И се обърна към Антон Кутев: "Един ден трябва да седнем, г-н Кутев, какъв компромис може да се постигне с Русия".

С Русия имаме възможно най-добрите отношения, каквито имаме и със САЩ, и с Европа, и със съседите, категоричен бе премиерът.

Каза и за мигрантската криза, която отново заплашва Европа. Натискът е върху Гърция, към нас турците спазват ангажимента си, посочи министър-председателят. И продължи: "Явно, вниманието на европейците е насочено към средното Средиземноморие - Италия и малко внимание се обръща на това, което става в Гърция!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай