Борисов насмете Мангъров: Кажи кой да умре!

Следващите 2-3 седмици ще бъде пикът на заразата у нас, каза още премиерът

Борисов насмете Мангъров: Кажи кой да умре! | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов се скара на шефа на детското отделение на Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров, който непрестанно иска по-леки ограничителни мерки. Министър-председателят призова лекаря да спре да говори за облекчаване на мерките.

ВИЖ ОЩЕ: 2 милиона маски без пари

"Да пуснем младите напред означава да кажем: Тези ще умрат, тези ще живеят. Аз моето дете няма да си го пусна. Това, което Мангъров говори е невъзможно и всички държави се отказаха да го правят, когато започнаха да мрат хората. Кажете му, че не съм съгласен да демобилизира хората. Той говори това, което хората искат да чуят. Кажи колко ще умрат и посочи с името си кои са тези хора като си професор", обърна се Борисов към Мангъров.

ВИЖ ОЩЕ: БЦЖ-то е за бебета, не искайте ваксина

Следващите 2-3 седмици ще бъде пикът на заразата у нас, каза още премиерът, който даде брифинг в МС заедно с Медицинския експертен съвет към правителството. На пресконференцията бе и шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, за да се покаже, че между двете структури няма напрежение, макар че Мутафчийски и шефът на съвета проф. Коста Костов са в обтегнати професионални отношения.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов с два отрицателни теста, плаща си ги

Следващите 2-3 седмици ще са критични. Все по-тежко ще става, заяви Борисов в обяснение защо правителството поиска удължаване на извънредното положение до 13 май. Ако Мутафчийски съобщи три последователни дни, че заразените намаляват, че слизаме от платото, веднага ще облекчим мерките, обеща премиерът.

ВИЖ ОЩЕ: Медицинският съвет с доклад като Ермитажа

В момента, колкото и да не им се седи на хората вкъщи, колкото и да не е добре за икономиката, тези три седмици ще бъдат критични. Към днешна дата България се дава за пример в ЕС за най-добре справилата се държава. Всички българи го усетиха това - инстинктът за самосъхранение им се обади, категоричен бе Борисов.

ВИЖ ОЩЕ: Започва плащането по 1000 лв. на 1700 медици

По въпроса за тестовете премиерът подчерта, че PSR-тестът е най-надеждният тест в света. И изрази недоумение защо се създаде противоборство в обществото.

ВИЖ ОЩЕ: Ние сме най-бецежираната нация, ще ни опази ли това?

Тема на брифинга бе и БЦЖ-ваксината срещу туберкулоза. Тя се слага по имунизационен календар на бебета. В момента не само няма смисъл възрастните хора да се ваксинират, но е и вредно, обясниха Борисов и професорите от Медицинския съвет. Повод са информациите от САЩ, че ваксината срещу туберкулоза може да се окаже оръжието срещу коронавируса, защото е установено, че ваксинираните хора по-малко се заразяват с вируса или ако го прихванат болестта преминава по-леко. Абсолютно противопоказно е да се слагат БЦЖ ваксини на възрастни по време на пандемия, категорични бяха учените и от държавната фирма "Булбио", която произвежда ваксината. Компанията започва да пакетира хлорохин, който се ползва за лечение на коронавирус, обяви още Борисов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай