Борисов: Като нация показахме че можем да се пазим

Навършват се 100 дни, откакто излезе заповедта за извънредното положение

Борисов: Като нация показахме че можем да се пазим | StandartNews.com

Навършват се 100 дни, откакто излезе заповедта за извънредното положение. Благодаря на всички българи за усилията в борбата срещу коронавирус, заяви премиерът Бойко Борисов по време на редовния брифинг на щаба за борба с коронавируса.

Ние се справихме прекрасно в една много тежка зараза и пандемия. Надяваме се всичко да утихне, да няма втора и трета вълна, каза премиерът. като нация показахме, че можем да се пазим, каза премиерът.

„Не искам да си придавам нито важност, нито да си приписвам заслуги, но това, което направихме беше чудо и никой друг не успя да го направи – в света, не в Европа. Така че, на щаба да кажа едно „благодаря“. Снощи доц. Мангъров ми беше написал: „Когато има победа, героите са много“. Щабът не се разформирова, той продължава да работи до 31 декември. За да имаме готовност, ако дойдат по-лоши събития. През това време щабът трябва гарантира запасите от облекла, очила, маски, тестове, лекарства, които към този момент докторите считат, че може да бъдат давани на заболелите“, допълни премиерът.

"Целя само едно - да няма паника сред обществото", разкри повода за решението си Борисов.

Премиерът благодари на всички медици и дисциплинирани хора. "Дистанция и дезинфекцията са двете доказани правила срещу коронавируса. По-страхливите да носят маска, но миенето на ръцете остава", допълни премиерът.

"Имахме най-меките мерки в борбата с коронавируса", коментира министър-председателят.

Премиерът предупреди, че вирусът не е утихнал, трябва да се научим да живеем с него, но искаме максимално бързо да се върнем към нормалния живот, икономиката да тръгне, а и да мислим за психичното здраве.

Борисов отбеляза, че не трябва да се допуска грешката от съседна Северна Македония, която в последните дни изпусна контрола и случаите на новозаразени рязко се покачиха.

Засега не смятаме да сваляме 14-дневната картина за пристигащите от трети страни.

От 15 юни се надяваме да пуснем движението между България и Гърция. Мицотакис не иска по-рано, защото ги е страх. Той ще ни посети на 24 юни, посочи Борисов.

Всичко, което се харчи, се харчи по-най-прозрачния ден, всяко едно министерство ще отчете. Ще кажем къде се реализирани парите, които сме получили, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай