Борисов иска Български пощи да доставят вестници

„Български пощи“ са 100% държавни, имат достъп до всички обществени места

Борисов иска Български пощи да доставят вестници | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов вижда като един от инструментите на свободата на словото разпространението на вестниците до пунктовете на продажба да става от държавната компания „Български пощи“. Нека те да отговарят за него, а да не оставяме тази дейност на частници, уточни Борисов пред днешното заседание на кабинета.

„От „Репортери без граници“ трябва да знаят, че беше Европейският съвет и нямах физическата възможност да се видя с тях. Внимателно слушах това, което са казали и смятам, че единственото нещо, което държавата може да направи в подкрепа на свободата на словото е да не оставяме частници да не правят разпространението. „Български пощи“ са 100 % държавни, имат достъп до всички обществени места, така че гарантираме, че всяко издание ще иде там, където трябва“, добави още премиерът.

Докладът на Еврокомисията за България е добра новина, но ние, които винаги сме били критични, знаем, че не сме идеални и трябва да положим още допълнителни усилия, коментира Борисов вчерашния документ от Страсбург.

Той изказа благодарност към институциите. „Изказвам включително и благодарност към Станишев, Тимерманс, Жан-Клод Юнкер и към всички, които направиха така, че да имаме добър доклад за България“, посочи той.

Премиерът изрази съжаление, че някои политически опоненти на ГЕРБ реагират все едно се е случило нещо лошо. „Те определиха решението на ЕК за отпадане на мониторинга и това било подарък за правителството. Казват България, не Борисов или правителството. Утре ще дойдат да управляват и ще имат държава, която не е под ударите на механизма“, допълни министър-председателят.

Той посочи, че новината е хубава за България, но въпреки това съжалява за отделянето ни в случая с Румъния. „Не е хубаво, защото трябва да вървим със съседите и Балканите заедно, за да има просперитет в този регион. Отпадането на механизма е нещо добро. Но това трябва да ни амбицира още повече все ден всеки час да се борим са върховенството на закона, борбата с корупцията, контрабандната. Ние, които винаги сме били критични, знаем, че не сме идеални и трябва да положим още допълнителни усилия“, каза още Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай