Борисов: Губим битката за психиката на хората /ОБНОВЕНА/

Премиерът Борисов беше посрещнат от министъра на външните работи на Словения Анже Логар.

Борисов: Губим битката за психиката на хората  /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна във Фестивалната зала в словенския град Блед, където започва откриването на ежегодния Стратегически форум, съобщиха от "Дондуков" 1.

Премиерът Борисов беше посрещнат от министъра на външните работи на Словения Анже Логар.

За събитието в словенския град пристигнаха и премиерът на Словения Янез Янша, премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, премиерът на Чехия Андрей Бабиш, премиерът на Унгария Виктор Орбан, премиерът на Полша Матеуш Моравецки, президентът на Сърбия Александър Вучич и президентът на Словения Борут Пахор.

В рамките на 15-ия Стратегически форум в Блед българският министър-председател Борисов ще вземе участие в дискусиите за бъдещото на Европа след Брекзит и за възможностите за справянето на последиците от кризата, предизвикана от COVID-19.

Междувременно във Фейсбук написа: "Старт на ежегодния Стратегически форум в гр. Блед.

С държавните лидери ще дискутираме бъдещето на Европа след Брекзит и възможностите за справяне с последиците от кризата, предизвикана от COVID-19".

"Провали ли се светът с COVID-19 - провали се! Имаше ли солидарност - нямаше! Бяхме ли неподготвени - категорично неподготвени!"

Така премиерът Бойко Борисов коментира на стратегически форум в Словения реакцията на ЕС по отношение на пандемията от коронавирус, която дойде на Стария континент през март. 

"Показахме, че в условията на пандемия не сме готови. Март месец се надпреварвахме коя държава първа ще затвори границите. България беше солидарна, произвеждахме медицински облекла, шлемове, маски и на всички, които са поискали в Европа, сме изпратили."

Борисов изрази притеснения, че и към този момент държавите членки не разполагат с единен медицински протокол за действия при COVID-19 в контекста на очакваната втора вълна. "Още нямаме ваксина", добави българският премиер.

Премиерът приветства и подкрепя инициативата на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за глобален отговор на пандемията, която от първата кампания за събиране на средства през май 2020 г до началото на август е събрала близо 16 милиарда евро. "Това е силен и ясен сигнал за глобална солидарност", изтъкна българският министър-председател.

"Освен хилядите човешки животи, които загубихме, парите, които загубихме, работните места, които загубихме, ние загубихме най-важната битка - за психическото здраве на хората", заяви министър-председателят. Борисов акцентира, че всеки човек се събужда с мисълта дали има сигурност.

"Ние какво им казваме всеки ден - идва втора вълна, която ще е по-лоша от първата. Протести и бунтове в цяла Европа - защо? Защото не знаят има или няма, ние още спорим има или няма COVID-19", заяви Борисов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай