Борисов дава извънредна пресконференция в МС

Премиерът дава изявление по актуалните въпроси и вчерашния протест на президента

Борисов дава извънредна пресконференция в МС | StandartNews.com

„Много ми е мила държавата, толкова много неща се правят, че не ми се иска от глупост да се разруши и дълги години след това да има много, много проблеми, а България го е правила това много пъти с грешни решения. Иска ми се да го предотвратя.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който дава пресконференция в Гранитната зала на Министерския съвет.

"Как се развиха събитията с медицинските сестри в сградата на парламента. 15 охранители не можаха да въведат ред", каза Борисов.

Той коментира и случая от вторник, когато охрана от НСО не го допусна до плажа в база "Росенец" Христо Иванов.

"Преди два дни се разиграва следната случка, не скеч, случка. Видимо публични лица - Христо Иванов ми е бил вицепремиер, министър, всички го познавате. Дебаркира, видимо с провокативна цел като Христо Ботев на Козлодуй, носи знаме. Видно отива там с цел. Абсолютно не го виня. Никакъв упрек, отива там със своята цел. Приемаме, че е най-добронамерена. Как бива посрещнат? Там се е очаква, че е ВИП-ът, не е на плажа, не се пече. Нищо не налага такива действия на двамата-трима охранители".

И аз просто виждам артисти, единият леко върви, носи знаме, а другият го бута до водата, докато джапне във водата. И вече това, което е върхът на възмущението ми, сержанти ли са, офицери ли са. Президентът Радев ще ни каже какви са, хвърля знамето, като знаят, че това нещо се снима. И тези охранители правят всичко възможно това да е най-автентично. Свършва сценката, качват се на колата и отиват - къде? - да подкрепят.

Какво прави Христо Иванов, да подкрепи или да протестира, пред този, който пряко отговаря, по закон за НСО. Какво казва, че ще държи Борисов отговорен. За кое? 4 години президентът Радев ръководи пряко, непосредствено, контролира НСО. Не могат да си изкривят душата и да излъжа. Когато са ми пращали за началници и зам.-началници., никога не съм се противил. Закон нямаше за НСО, ние направихме", категоричен беше Борисов.

Сега искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно, само че аз публично съм им благодарил за всички случаи, когато като партия в парламента са ме подкрепили. Никога не сме делили кметовете и винаги по-равно сме подавали пари, за улици, канализация, нови училища. Нямаше да ни стигнат гласовете за Ф-16, те ни подкрепиха и аз мисля, че няма кой да се съмнява, че по евроатлантическа линия ДПС е прогнозируема партия. Подкрепиха ни за ДДС-то за ресторантите, за книгите", коментира още Борисов.

Премиерът подчерта, че прокуратурата действа и в структури на Министерски съвет, но при подобни акции той не коментира. Борисов припомни ареста на Нено Димов и на други зам.-министри от ведомството. Той заяви, че винаги е искал оставки и попита каква е разликата между министър и секретар на президента.

Според него причината за всички действия срещу управляващата партия са заради  информацията, че България ще влезе в Еврозоната. Той обясни, че късно тази вечер се очаква и потвърждение от Европейската комисия за това.

"Тези, които протестираха вчера, са алтернативата. Дори си се бяха подредили по министерства. Ако ДПС се изкаже против ГЕРБ, веднага ще спрат да говорят за тях. В понеделник ще вземем решението и тогава Комисията няма да може да го оправдае. Когато си се подписал да свалиш охраната на даден човек и утре го разстрелят, как ще се оправдаеш?", попита премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай