Борисов: Без данък за старите коли, ще станем морга за дизели

Бях готов да оттегля нови налог, но кметовете ме разубедиха, обясни премиерът

Борисов: Без данък за старите коли, ще станем морга за дизели | StandartNews.com

Ако не предприемем стъпки за справяне с мръсния въздух, ще стане късно и ще се озовем с гробище за дизелови автомобили. Това предупреди премиерът Бойко Борисов преди заседанието на правителството. Той коментира предложението за вдигане на налога за старите коли, което предизвика бурни дебати и масови протести.  "Аз разговарям с парламентарната група на ГЕРБ не като премиер, а като председател на своята партия, която аз съм създал. Ако някой си мисли, че парламентарната група може да има самостоятелен живот, извън партията, това не е така. Затова завчера ги събрах относно двата дискутирани в момента казуси. Единият е за вдигане с 6 до 10 лв. данъка на старите коли. Казах им да го върнат, само че се възпротивиха кметовете. Защото те казват - основната атака срещу нас по градовете е замърсеният въздух, огромният трафик, вредните частици прах", разказа Борисов. После напомни, че във Франция планират през 2022 година да забранят дизеловите автомобили.

"Ако ние не започнем тези стъпки, в един момент, както се озовахме с моргите за стари автомобили около Перник, Дупница и София, можем да се озовем и с гробище на дизеловите автомобили. И тогава ще бъде късно. Затова помолих включително и президентската институция, която ни критикува, да отиде Менда Стоянова и да обясни заедно с кметовете за какво го правим, защо се иска. Паралелно с това върви и санкция вече, процедура от ЕК за чистота на въздуха. Да, много е популистко, но рискът е този. Нека да го дебатираме в обществото", призова Борисов. И обрисува ситуацията у нас:

"Виждате безумно голям е трафикът. Коли на по 20 години. Някой ще каже: да де, ама бедни са една част от българите, защото наред с всички има и много скъпи и нови коли. Какво карахме до 90-а година като управляваше партията на г-н Радев? Тогава се чакаше по 12 години за кола, караше са само в неделя или събота. Някой ще каже, ама и стандартите се промениха. Ами като са се променили стандартите, вижте колко сега са горивата и минималната заплата и съответно колко е била при мандата на БСП, когато избраха Орешарски да ги представлява. Има факти, цифри, те са ясни", подчерта премиерът. Той коментира и другата гореща тема с цената на  горивата. 

"Възложил съм на финансовия министър да направят промени в наредба 18 и когато зареждаш на бензиностанцията, така при сметките си за ток, хората да вижда разбита цена колко е производствената цена, акциза, ДДС - как се формира цената", каза Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай