Борис Цветков изобличи Борисов за забавачките

Не е вярно, че в София се строят около 60 детски градини, председателят на РС на БСП – Искър

Борис Цветков изобличи Борисов за забавачките | StandartNews.com
  • Проблемът с детските заведение в столицата стана хроничен, без изглед скоро да се реши, категоричен е председателят на РС на БСП – Искър

Дефицитът на места в детските градини се превърна в хроничен проблем на София, без изгледи за скорошното му решение. Това заяви Борис Цветков, председател на РС на БСП – Искър и член на Дискусионния клуб за социална местна политика (ДКСМП), по повод изказване на Бойко Борисов, че в столицата се строят около 60 нови детски заведения.

„Не само не се строят, но и не са построени за целият над 10-годишен период, в който той и Йорданка Фандъкова управляват столицата и държавата. Тази цифра се опровергава и от кмета на София, която определя броят на строящите и ремонтиращите се нови детски ясли и градини на общо 17, а не 50-60, както твърди Борисов“, обясни той.

Цветков настоява да се създаде работещ механизъм с участието на родители и родителски организации, който да гарантира, че за всяко родено и регистрирано в столицата дете ще бъде осигурено място в ясла или градина.

Социалистът за пореден път призова Столичната община да започне незабавно строителството на 60 нови забавачки. Той предлага и да се освободят сгради и дворове на детски заведения, заети от външни държавни или частни структури.

По думите на Цветков компенсациите не са цел, а временно решение. Той припомни, че тази година извън детските ясли и градини остават 12 500 деца. „Около 6 800 от тях са без места в ясли и нямат право на компенсация. А от неприетите 5 700 деца в детски градини в София само под 500 деца ще получат обезщетение и то с голямо закъснение и с много бюрократични и административни трудности и пречки“, каза председателят на РС на БСП – Искър.

„Затова ще внесем в парламента и промени, гарантиращи изплащане на компенсации на неприетите деца в общински и държавни детски ясли. Трябва да отпаднат и административните трудности и изисквания към родителите на неприетите малчугани в забавачките“, категоричен е Борис Цветков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай