Близнашки:Ще се разграничи ли върхушката от Божков

По-важно е как ще се използва всичко това, за да се въведе ред в държавата, каза юристът

Близнашки:Ще се разграничи ли върхушката от Божков | StandartNews.com

"Голямата изненада за управляващата върхушка е името на Васил Божков, което създаде много проблеми, защото управляващите и президентът Радев не успяха своевременно да се разграничат от него". Това каза в интервю за БНТ бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки. Експертът по конституционно право коментира санкциите, наложени от Финансовото министерство и Държавния департамент на САЩ на шестима българи и 64 фирми по закона „Магнитски”. Санкциите се отнасят до Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

По думите на проф. Близнашки Васил Божков винаги е имал огромно влияние в политическия живот на страната.

"Сега ще трябва да се пренастроят и журналистите, и политическата върхушка, ще трябва да се разграничават от Васил Божков. От Пеевски се разграничиха доста по-рано", отбеляза той.

Според бившия служебен премиер няма да се спре до тук, но по-важно е как ще се използва всичко това, за да се въведе ред в държавата.

"Тези олигарси, които смятаха, че като започнат война срещу собствената си държава и я злепоставят зад граница, вече са се позиционирали на страната на доброто и никой няма да се занимава с тях, допускат груба грешка и те ще платят висока цена", заяви проф. Близнашки.

Коментирайки Божков, за когото каза, че е фигура от началото на прехода, проф. Близнашки разви тезата, че изначалният замисъл от началото на прехода е бил тези олигарси да формират един икономически гръбнак, който да гарантира икономически суверенитет, но след убийството на Андрей Луканов тези хора излязоха извън контрол и решиха, че това, което им е предоставено, е за лично ползване, не разбраха, че трябва да връщат на държавата.

"Развръзката е в определен смисъл неизбежна, въпросът е, че олигарсите не разбраха какво ги чака. Те смятаха, че ще парализират работата на прокуратурата, ще бъдат оставени на спокойствие, те ще дирижират политическия живот", коментира Георги Близнашки.

Юристът подчерта, че с тези санкции САЩ преследват свои цели в геополитически сфери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай