Български варианти за различни видове Брекзит

Българското правителство одобри план за възможните варианти за излизане на Великобритания от ЕС...

Български варианти за различни видове Брекзит | StandartNews.com

Българското правителство одобри план за възможните варианти за излизане на Великобритания от ЕС. Това каза пред журналисти министърът на външните работи и заместник министър-председател по правосъдната реформа Екатерина Захариева.

„Всички държави членки работим по това да има сделка за Брекзит, но така или иначе трябва да бъдем готови и за вариант без сделка. Днес българското правителство одобри решение на Министерски съвет в план в две части-едното е за прилагане на споразумението за напускане, а другото напускане на Великобритания без сделка. Целта е се опитаме да минимализираме, до колкото е възможно негативните последици, които ще има във всяка една от сферите“, посочи тя.

„По отношение на гражданите на ЕС и българските граждани, поеха ангажимент, тези, които живеят на територията на Великобритания до 29 март тази година да запазят правата си, които ползват. Днес българското правителство пое ангажимент към гражданите на Великобритания, около 7000 души, които живеят на територията на България, да имат наистина лесна и проста процедура за регистрация, да мога да продължат да живеят и да се чувстват добре тук“, обясни министър Захариева.

Правителството постави ясни и конкретни въпроси на ЕК при евентуален лош сценарий за излизане на Великобритания от ЕС, каза ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев.

„Благодаря на правителството за бързата реакция. Целта на работната среща беше да се запознаят правителствата на държавите членки относно това, какво се прави на ниво ЕС, свързано с подготовката за лошия сценарии, напускането на Великобритания без договор“, посочи той. Според него е много важно да се чуят конкретните тревоги на всяка една държава членка. „Правителството постави конкретни и ясни въпроси“, подчерта Златев.

На журналистически въпрос, при евентуален негативен сценарий за излизане на Великобритания от ЕС стои ли вариант за въвеждане на визов режим, министър Екатерина Захариева коментира: „Това е една от процедурите, които комисията приключи като изменения на законодателството при краткосрочен престой. При реципрочност от страна на Великобритания ще се приложи тогава, когато великобританските граждани, които пътуват на територията на ЕС, до 90 дни ще пътуват безвизово. Това не се отнася за дългосрочния престой. Това е и разликата за напускането на Великобритания със сделка или не“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай