България заплашена да стане ковид-гето. Как ще се спасяваме?

Според премиера Кирил Петков България трябва да каже „не искаме да сме ковид-гето”

България заплашена да стане ковид-гето. Как ще се спасяваме? | StandartNews.com

Масовата психоза заради ковид ще затихне през април-май в страните с високо ниво на ваксинация. Изгледите за България обаче е да се превърнем в страна с ендемично разпространение на вируса. Възможно е да трябват нови ваксини за отделни райони, кампании за имунизация. България има опасност да стане ковид-гето при това положение. Ако това стане, никой няма да иска да дойде тук нито на екскурзия, нито за бизнес.

Предупреждението отправи вирусологът проф. Радка Аргирова в интервю-разговор проведено с премиера Кирил Петков и водено от самия него.

Разговорът е качен във Фейсбук и се е случил непосредствено преди премиерът да представи стимулите за ваксинация и стратегията на новия кабинет за противодействие на COVID-19, предаде БГНЕС.

Проф. Аргирова заявява, че хората със сърдечно-съдови заболявания нямат никакво основание да се притесняват от имунизация. Описани са единични случаи при млади мъже за усложнения, но това не може да бъде основание човек да не се ваксинира. Случаите са единични. Хората с диабет също трябва да се имунизират, каза още проф. Аргирова. Тя обяснява, че при хора със сериозно наднормено тегло, са действително много по-изложени на действието на вируса.

Вирусологът съобщава, че в Световната здравна организация (СЗО) се лансира идеята за страните с ниско ваксинално покритие, да бъдат отделени в обща червена зона, с която да се работи по друг начин – за достъп за там и от там. Това се говори в СЗО, така че нещата са изключително сериозни, казва проф. Аргирова.

Според премиера Кирил Петков България трябва да каже „не искаме да сме ковид-гето”.

Това зависи от всеки един от нас. Този път не може да сочим с пръст държавата. Малкият бизнес не може да бъде непрекъснато подпомаган, казва Петков и добавя: "Последното нещо, което искам да закачат към името на България е да бъде ковид-дестинация.

Надявам се хората да разберат, че не може да сме последни по всичко. Тук става въпрос за нас, за нашите деца, за нашата икономика, заявява Кирил Петков.

ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ВИДЕО:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай