България и Гърция – уил или уел?

Двете държави подписаха 3 споразумения и договориха още 5 взаимноприемливи проекти на смесеното си заседание

България и Гърция – уил или уел? | StandartNews.com

Българският премиер заведе двама вицепремиери и осем министри в Александруполис, обяви, че газовият интерконектор ще заработи до края на годината, заръча на колегата си Мицотакис да следи изкъсо строежа на газопровода IGB, похвали го за ниския миграционен натист, предложи помощ за гръцкия спор с Турция, обяви новите инфраструктурни проекти по южната ни граница и помоли Атина за съдействие за трети мост на Дунава. Показа също, че напредва с английския и използва случая, за да обяви: "Виждате, че "will" или бъдещото време на английски, ние не го ползваме по много от проектите, защото те се строят или вече са готови!".

„Well done“, влезе набързо в тона му Мицотакис, докато го изпращаше след края на четвъртото по рода си смесено заседание на двата кабинета. И така затвори устата на десетките бг хейтъри, които месеци наред пускаха фалшивите новини как гръцкият премиер отказва да седне на една маса с Борисов.

Нещо повече. Поредното смесено заседание завърши за първи път с подписването на 3 споразумения – областта на транспорта, туризма и инвестициите, и с договорка за още поне 5 инфраструктурни проекти, които са изгодни и за двете страни.

В навечерието на 140 години от началото на дипломатическите отношения между България и Гърция, протоколните речи на двамата премиери бяха сведени до минимум, а на преден път излязоха конкретните договорености.

Набелязаха се стъпките за изграждане на железопътен коридор Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе. Разбра се, че газовият интерконектор, за който беше подписано споразумение през октомври миналата година, ще заработи още тази година.

"Две гръцки фирми са се заели с изграждането и доставянето на тръбите. Бих искал да уверя българския премиер, че ще спазим графика и всеки месец ще осъществяваме надзор на обектите, за да няма забавяне", заяви Мицотакис.

Терминалът за втечнен газ край Александруполис, в чието изграждане участва и българската страна с 20%, трябва да е готов до 2022 г. През него ще минава основно газ от САЩ и Катар.

Договорено бе построяването на скоростен път, който да свързва гръцкото средиземноморско пристанище Александруполис с българския град Димитровград и с магистрала „Марица“. Проектът бе обявен от домакина Кириакос Мицотакис и бе подписан от транспортните министри на двете държави – Росен Желязков и Константинос Караманлис.

Втори голям нов проект е разширяването на пътя от Комотини през прохода Маказа до Кърджали, така че оттам да могат да минават и тежкотоварни камиони и големи туристически автобуси. Тези два проекта ще се развиват заедно с този за железопътна магистрала Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе, заяви министър-председателят на Гърция.

„Така свързваме гръцките с българските пристанища, но и създаваме коридори в посоката север-юг“, заяви още Мицотакис.

Гръцкият премиер обвърза новите транспортни проекти както с насърчаването на туризма, така и с възстановяването на гръцката икономика след 10-годишна криза. „Нашата икономика е експанзивна“, подчерта Мицотакис и напомни, че Гърция е шестия по големина чуждестранен инвеститор в България, а стокообмена между двете държави е над 3 млрд. евро.

Вече строим усилено и граничния пункт Рудозем-Ксанти, припомни пък българският премиер Бойко Борисов. И сподели, че иска подкрепа пред европейските институции, които да убедят Румъния да бъде направен трети мост над Дунав при Силистра. Парите ние ще ги дадем, заяви Борисов.

Мицотакис използва присъствието на Борисов, известен със старанието си да поддържа максимално добри отношения с турския президент Реджеп Ердоган, за да отправи остри думи към Турция. „Никога договор между Турция и някаква част от някакви власти в Либия за разпределяне на Средиземно море не може да има международно правно значение. Турското агресивно поведение в Егея и край бреговете на Кипър пък само покачва безмислено напрежението. Карта на Средиземно море е една и никой не може да си я прерисува с нови линии. Искам от тук, от Александруполис, да отправя строго послание към Анкара, че Гърция ще отстоява своите позиции“, заяви от трибуната Мицотакис като през повечето време на тези си думи гледаше към застаналия до него Борисов.

„Отношенията между Турция и Гърция трябва да се нормализират максимално бързо. Трябва много бързо да приключим с тези разправии, защото това ни е съдбата, това са ни съседите и трябва да живеем заедно. Аз и моят външен министър Екатерина Захариева поемаме ангажимента при всяко предложение за разбирателство, да опитаме да помогнем“, отговори обаче българският министър-председател. И ловко измести темата за сигурността към изтребителите F-16 като подчерта, че България вече е платила за осем. Такива изтребители, но по-стара модификация и над 200 на брой ползва и Гърция.

С еднаквите самолети можем вече да говорим за съвместна охрана на въздушното пространство, включително и на съседни страни, предложи Борисов.

Със сигупрност е имало и доста спорни въпроси, за разрешеването на които, настоящето няма отговор. Те обаче ще чакат времето, когато английската дума „уил“ отново ще влезе в употреба в двустранните разговори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай