Бизнесът раздвоен за финансиране на партии

Половината компании готови да го правят, другата половина се страхуват от натиск

Бизнесът раздвоен за финансиране на партии | StandartNews.com
  • Половината компании готови да го правят, другата половина се страхуват от натиск

Намалените партийни субсидии ще бъдат компенсирани с пари от бизнеса. Това смятат 74 на сто от компаниите у нас, сочи проучване на БТПП, направено преди 28 юни - 3 юли 2019 година - преди окончателното намаляване на субсидиите от 11 на 1 лв. за действителен глас.

Всяка втора фирма (45%) би финансирала партия, но при определени условия - по-голяма прозрачност на предоставяните средства, публичен отчет за харченето на парите и криминализиране на получаването на суми с неясен произход.

Другата половина (46%) от фирмите се притесняват, че ще станат обект на натиск от страна та партиите и защото определени компании ще бъдат покровителствани.
67 на сто от анкетираните смятат, че когато партиите са финансирани от фирмите или НПО, то трябва да има фиксиран максимален размер. Таванът да е определена сума, но да не е свързана с размера на компанията или оборота. 72 на сто са против финансирането да е определен процент от оборота или приходите на компаниите, 62 на сто са против финансирането да се извършва на база на размер на компанията (микро, малко, средно или голямо предприятие). 63 на сто заявяват, че субсидията за партиите трябва да бъде 1 лев на глас, а 78 на сто подкрепят въвеждането на лимити за финансиране.

Решението за намаляване на субсидиите е добро, но ще има търсения ефект само ако има по-затегнат контрол, защото от анкетата си проличава мнението на бизнеса, че плащанията "под масата" ще останат, посочват от БТПП.

75% от фирмите са категорични, че при 1 лев субсидия на глас партиите ще оптимизират структурите си и ще станат по-ефективни. Около 60% от компаниите виждат като резултат от орязаната субсидия изчезване на малките партии и оставане само на големите партийни структури.

 Анкетата отчита, че намаляването или премахване на субсидията ще доведе до редица предимства: ограничаване на членството в партиите по семеен ред, намаляване на зависимостта от гласоподавателите, минимизиране на разходите за несвойствена дейност, по-стриктен вътрешнопартиен контрол.

В допитването членовете на БТПП са предложили да се обърне внимание и на други средства за финансиране на партиите - по-голям членски внос и предоставяне на разумни рекламни пакети преди изборите. Участници в анкетата смятат, че финансовата подкрепа за партиите трябва да идва от членовете или симпатизанти с лични средства, като партиите следва да печелят хората с идеите си. Като ефект от редуциране на субсидията партиите виждат и създаването на една по-конкурентна среда, защото те няма да разчитат на пари от държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай