Бизнесът иска несимволични мерки за доходите

Световната и европейската икономика бяха в недобро здраве и преди пандемията

Бизнесът иска несимволични мерки за доходите | StandartNews.com

Необходими се несимволични мерки за подкрепа на доходите на хората, останали с по-малко работа или без работа в резултат на взетите мерки. Тези, на които е забранено да работят и поради това са останали без доходи, трябва да бъдат компенсирани. Това заяви на среща на бизнеса с президента Румен Радев председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Световната и европейската икономика бяха в недобро здраве и преди пандемията, случващото се ще се отрази в много по-голяма степен на икономиката и щетите ще бъдат по-големи по икономически причини - включително и за хората, за здравето и живота им, отколкото по медицински, подчерта Велев.

Експертният ви глас трябва да бъде чут, трябва да бъде уважен, каза президентът Румен Радев в началото на срещата на "Дондуков" 2, предаде БТА. Държавният глава изрази надежда с предложенията на участниците в срещата и с възможностите, които в момента има изпълнителната власт, бързо да се стигне до най-добрия начин, по който държавата да подкрепи бизнеса в труден момент - защото без бизнес после не може да оцелее и държавата.

Цялото ни общество, държавата е подложена на огромно изпитание, но то не е само в здравната система, заяви президентът Радев, като добави, че изпитанието е и за бизнеса, за всеки български гражданин. Днес, когато прилагаме такива строги мерки, за да ограничим заразата от коронавирус, трябва да мислим за България след коронавируса. Това е не по-малко важна задача, подчерта Радев.

Прочетете още: Бизнесът на среща с Радев

Той посочи, че наред с всички налагащи се ограничения трябва да бъдат в ход и комплекс от мерки, които в този тежък момент да подкрепят бизнеса, който вече търпи сериозни загуби, да подкрепят и най-засегнатите граждани, тези, които в момента губят работата си. Това е изключително важна и също неотложна мярка, заяви Румен Радев, като добави, че такива мерки са в ход във всички засегнати държави. Знам, че ресурсите са ограничени, вчера дискутирахме това и с министър-председателя, но трябва да мобилизираме максимално всички възможни начини да се привлекат средства от Европейския съюз, посочи президентът.

Радев отбеляза още, че, ако се налага, някои проекти могат да изчакат, но здравето и животът на гражданите, и здравето на българския бизнес не могат да чакат. Затова е много важно да се приоритизира, ресурсите са ограничени добави президентът Радев и отбеляза, че затова е поканил представителите на работодателските организации.

В момента не знаем степента на засегнатост на отделните икономически отрасли, посочи председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев. Това, което държавата може да направи, и за което аз лично настоявам да имате и вие личен ангажимент - държавата е известна като най-надеждният платец и точно в този момент тя трябва да покаже коректността си, изплащайки на часа всички свои задължения по различни оперативни програми и обществени поръчки, заяви Радев. В компетенцията на изпълнителната власт е да трансформира част от оперативните програми, които да бъдат адаптирани към ситуацията, да бъдат също "тръба", по която да се лее ликвидност в компаниите, посочи Радосвет Радев, според когото в извънредното законодателство може да се помисли и за промени на лимитите за обществените поръчки, защото това ще осигури живота на по-малките компании.

Илиян Терзиев, член на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и председател на УС на Камарата на строителите в България, посочи като важно осигуряването на разплащането на всички дължими плащания към фирмите в България, които би им дало "глътка въздух" да се справят с предстоящата тежка криза. Би било добре и ако е възможно да бъдат разсрочени някои плащания, подаване на годишни декларации, и банките да не бъдат прекалено строги при плащането на някои лихви. Терзиев посочи, че в строителния бранш няма как да се работи от вкъщи, но ще направят всичко възможно, за да запазят финансовите им възможности, за да могат да преживеят кризата.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов коментира, че е необходимо съкращаване на сроковете в държавната администрация и по-бързо обслужване. Добре ще се отрази на фирмите удължаване на сроковете за изпълнение на техните задължения. От БТПП констатират сериозен застой на износа. Осигурили сме и ще осигурим, независимо от ситуацията, обслужване на фирмите, защото без документи те няма как да си движат стоките, посочи Симеонов, като изрази надежда фирмите да се възползват по-ефективно от възможностите за документация по електронен път, но добави, че ще има и физическо обслужване.

Кънчо Стойчев - заместник-председател на УС на АИКБ, коментира, че стандартът на хората ще върви надолу и трябва да се подготвим за това. Въпросът е по какъв начин ударът да е най-малък. Дали за държавата съкращения на хора би бил по-евтиният вариант, и дали няма да е далеч по-ефективно и по-евтино за нас като общество, ако навреме се окаже помощ и се ограничи процесът на съкращаване, коментира Стойчев, който отбеляза, че ситуацията за работодателите се е променила за 24 часа. Живяхме в ситуация, в която "със свещ" не можем да намерим хора да работят, от днес ситуацията е съвършено друга. Туризмът е спрял, там са най-екстрените мерки, ако сложим и ресторантьорството, говорим за над 16-17 процента от брутния вътрешен продукт, заяви Стойчев. Според него трябва да се мисли как ще се плащат социалните осигуровки, за мерки като подкрепа за най-застрашените браншове. Според Стойчев трябва да се търси и оптимизация на държавната администрация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай