Бившата шефка на данъчните отива в пенсия

Галя Димитрова оспорва уволнението си

Бившата шефка на данъчните отива в пенсия | StandartNews.com

Бившата шефка на данъчните Галя Димитрова е без работа в момента,след като в четвъртък бе уволнена от служебното правителство заради системно несправяне със задълженията си. Основният мотив на кабинета „Янев” бе течът на лични данни на 5 милиона българи. Тогава Димитрова бе в отпуск, който отказа да прекрати и да се върне в НАП.

Не съм на борсата, имам стаж и години за пенсия, ще подам документи, каза Димитрова в интервю за бТВ. Тя оспори всички мотиви за уволнението си. Димитрова отново каза, че не би прекратила отпуската си. Била извън София, но не на почивка. Тя така и не каза къде е била и какво е правила, позова се на правото си да се казва лични неща.

Димитрова защити раздаването на 30 милиона лева бонуси на служителите в НАП, като отказа да съобщи размера на своята премия. Мотивира поощренията с добрата работа на агенцията, която в година на пандемия събрала над 1 милиард лева повече от предходната година.

Димитрова не успя да даде задоволително обяснение защо НАП не е могла да защити половината си ревизионни актове в съда, което също бе част от мотивите за отстраняването й. Каза само, че съдебната практика била различна.

„Анонсът на служебното правителство беше, че ще разчитат на експерти. Но не мисля, че с мен се случи точно това, тъй като аз съм професионалист с опит от 27 години в данъчното. Никак не може да се каже, че съм политическо назначение, затова беше голяма изненадата ми от решението да бъда освободена“, коментира бившият изпълнителен директор на НАП Галя Димитрова.

По думите й тя била уведомена единствено по телефона за решението да бъде премахната от поста.

По въпроса за непрекъсната отпуска на Димитрова, бившата шефка на НАП каза пред Мария Цънцарова: „Това по никакъв начин не попречи на действията ми. Бях в постоянна връзка с колегите си.“. На въпрос дали е трябвало да поеме отговорност за безпрецедентната атака, Димитрова каза – „ако бях IT специалист с достатъчни познания да контролирам този бизнес, бих го направила, да“.

„Никой не е застрахован от злонамерения умисъл на престъпни хора. Доказват го пробивите на ФБР, „Фейсбук“ и големите банки“, каза още Димитрова.

Тя уточни, че непрекъснато е изисквала доклади за сигурността на системите на НАП, но след теча на данни при проверките на ГДБОП и ДАНС били установени много пропуски. Заради теча на данни са били отстранени от длъжност двама ръководители на звена в НАП.

Обществено недоволство преди време предизвика и новината, че Галя Димитрова е получила увеличение на заплатата с 10%. „Този процент на увеличение беше увеличена заплатата във всички администрации“, обясни тя.

Стана ясно също, че в НАП на служителите са били раздадени бонуси на служителите. „Възнаграждението има два елемента – основна заплата и допълнително заплащане. Така е разписано“, обясни Димитрова. По думите й от НАП се справили блестящо през изминалата година, тъй като постигнали 125 млн. повече приходи от предходната.

За новия началник на НАП Румен Спецов Димитрова коментира, че не е работила пряко с него, но е обезпокоена от смяната на други професионалисти в агенцията. Димитрова обаче не каза кои.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай