Защо Кирил Петков е "сериен предприемач"

Биотехнологиите са бизнесът на служебния министър на икономиката

Защо Кирил Петков е "сериен предприемач" | StandartNews.com

Сериен предприемач. Така приятелите наричат Кирил Петков, който стана служебен министър на икономиката.

ВИЖ ОЩЕ: Ето го служебния кабинет. Радев го назначи

Една от фирмите, в която е акционер, е "ПроВиотик". Тя продава продукти на основата на лактобацилус булгарикус (Lactobacillus bulgaricus). От една година нейна разработка ползва компанията "Кенар", за да предлага на пазара салати без консерванти, пише Дневник.

Компанията на Кирил Петков участва и в разработката на хранителна добавка, която има претенцията да подпомага имунната система и белите дробове. Тя е направена на базата на разработка от 80-те години на академик Богдан Петрунов и проф. Рахамин Шекерджийски, които са известни като бащите на имуностимулатора "Респивакс", използван срещу грип. В основата на продукта отново е лактобацилус булгарикус, придобил популярност извън страната чрез българското кисело мляко. Чрез друг проект Петков вкарва въпросния бацил и в бирата "Айляк"

Kирил Петков е един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност, чрез който в сътрудничество с Харвардския и Софийския университет организира курсове по икономическо развитие и микроикономика на конкурентоспособността. Това е един от проектите, които го свързват с Асен Василев - служебния министър на финансите, с когото се познават от "Харвард".

В началото на пандемията двамата представиха план как да се позволи на бизнеса да работи в условията на пандемията - като работниците се тестват редовно, за да не се налага затваряне на предприятието. Здравните власти го отхвърлиха като необоснован медицински, но сега предприемачът в ролята на министър ще бъде изправен пред предизвикателствата на икономиката в условията на продължаваща пандемия.

По негова идея през 2018 г. в Биологическия факултет на Софийския университет отваря център за приложни изследвания и иновации. В него Петков инвестира и 500 хил. лв. средства на компанията си. Центърът е отворен за студенти, които са записали магистратура по биология, микробиология, молекулярна биология, химия, фармация, биотехнологии, както и за докторанти.Петков е на мнение, че бъдещето е на мултидисциплините и всеки университет трябва да мисли за това.Кирил Петков е бил инвеститор и в "Джъмбо плаза" заедно с американския хедж фонд мениджър Майкъл Карш, но тогава се оттегля, за да се съсредоточи върху бизнеса си с хранителни добавки. Компанията на Петков има няколко патента по биотехнологии в САЩ.

Той е завършил е финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър, както и магистратура по Бизнес администрация в Харвардския университет, където е класиран в топ 10 на неговия випуск.Работил е за "Макайн груп", голяма компания, която инвестира и управлява мащабни производствени проекти в Северна Америка и Европа.

През 2018 Кирил и неговият баща организират спасителна операция в опит да бъде открит алпинистът Боян Петров, който загина в района на Шиша Пангма.

Кирил Петков е семеен, с три деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай