Биков описа кандидата за президент на ГЕРБ

Хората на Борисов обсъждат името на Петър Стоянов

Биков описа кандидата за президент на ГЕРБ | StandartNews.com

Диалогичен човек, който да поеме отговорност и да направи първата стъпка за възстановяване на политическия диалог. Така депутатът от ГЕРБ Тома Биков описа кандидата на партията за президент. По думите му критерият не бива да бъде дали е ново или старо лице.

„Искаме да излъчим кандидатура за президент, която е алтернатива на Румен Радев. Няма да излъчваме силов човек, който да се саморазправи с нашите опоненти. Искаме да излъчим човек, който от ден първи да проведе разговор с нашите най-големи политически опоненти и да се опитаме да видим дали можем да намерим по някакви важни за България точки. Има няколко варианта за такъв човек”, заяви Биков пред Нова тв. И призна: „Петър Стоянов е едно от имената, които ГЕРБ-СДС.”.

"Името на Петър Стоянов за кандидат за президент се появи вчера след мое участие в БНР.  На въпрос какво мисля за него, аз казах какво мисля – това е най-успешният български президент до момента, човек който е извадил страната от ръба на гражданска война. Това казвам и сега”, коментира Биков. И добави: „Преди всички президентски избори след 2001 г. името на Стоянов винаги е част от обсъжданията на десницата. Включително и в момента. Това име се върти в общественото пространство. Нормално е всеки, който е загрижен за това да даде алтернатива на Румен Радев, да обсъжда и кандидатурата на Петър Стоянов”.

Биков поясни, че имат няколко варианта и предстои в следващите дни да ги обсъдят със структурите. "Търсим човек, който едновременно да бъде избираем, и да може да реши политическата криза, а не да я задълбочи", каза Биков.  Според него проф. Асен Балтов ще е голяма загуба за българската медицина, ако стане вицепрезидент.

"Моето мнение е, че кандидатурата трябва да бъде издигната с регистрацията на ГЕРБ-СДС. Много ясно трябва да застане нашата коалиция зад нашия кандидат, а не инициативен комитет. Първата ни задача ще е да активизираме нашите твърди привърженици", коментира още той.

Тома Биков каза, че на всички президентски избори се завърта името и на самия Борисов. "Самият той в момента се занимава с партията. За нас кандидатурата му би била може би най-лесният вариант да си мобилизираме привържениците, но проблемът е, че после ще трябва да си решаваме кой ще поеме партията. Смятам,че Борисов има още малко време да се занимава с партията. В крайна сметка ще има и други президентски избори. А и може да изкара и още един мандат за министър-председател, както се казва. Не сме готови за вариант ГЕРБ без Борисов. Ние не мислим за наследник. Борисов е лидер на ГЕРБ и няма други алтернативи. Само в главата на Христо Иванов от време на време се явяват някакви фикции", каза Биков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай