БГ евродепутати искат подкрепа от ЕК за Шенген

Илхан Кючюк и Ева Майдел поискаха това от Урсула ван дер Лайен

БГ евродепутати искат подкрепа от ЕК за Шенген | StandartNews.com

Единствените двама български евродепутати, които се изказаха на днешното обсъждане на предложението Урсула фон дер Лайен да оглави ЕК, поискаха подкрепа за приемането на нашата страна в еврозоната и Шенген.

Илхан Кючюк ("Обнови Европа"/ДПС) посочи, че сближаването на страните от ЕС е важно, но не трябва да бъде за сметка на разширяването на Общността. По неговите думи приемането в ЕС на страните от Балканите е ключов въпрос за европейското бъдеще. Напоследък се вижда, че за Балканите се говори като зона на сигурност, но не и като част от ЕС. Отсъствието на бъдещ комисар по разширяването ще бъде недвусмислен знак, че регионът е изоставен, добави той.

Днес имаме не просто съюз на различни скорости, а на различни стандарти - при храните, техниката, международния транспорт. Едни са в Шенген, за други се прилага неефективен механизъм за сътрудничество и проверка, отбеляза Кючюк.

Ева Майдел (ЕНП/ГЕРБ) настоя Европа да достига до всеки европеец. Европа е всеки от нас и не трябва да бъде повече за едни и по-малко за други. Нито един европеец не трябва да напуска дома си по икономически причини, посочи тя.

Правилата трябва да бъдат за всички. Когато държави като България изпълняват изискванията за Шенген, следва да се присъединят. Еврозоната не следва да бъде клуб за избрани, добави Майдел. Тя попита Лайен дали в следващите пет години еврозоната ще приеме държави, които спазват изискванията.

В края на продължилото близо четири часа обсъждане Лайен заяви, че се наблюдава чувство на разделение между Централна, Източна и Западна Европа, което трябва да бъде преодоляно. Тя определи днешното разискване в ЕП като пълно с противоречия и доказателство за жизнеността на европейската демокрация.

Страните от Централна и Източна Европа положиха усилия да се присъединят към ЕС и когато изпълнят изискванията, трябва да бъдат наградени. По оста Север-Юг трябва да намерим равновесието между гъвкавост и отговорност, добави тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай