Баварският премиер: Подкрепяме България за Шенген

По думите на Маркус Зьодер за ЕС България постига много над средното ниво

Баварският премиер: Подкрепяме България за Шенген | StandartNews.com

Подкрепяме България за Шенген, обяви премиерът на Свободната държава Бавария Маркус Зьодер след среща с българския министър-председател Бойко Борисов.

По думите на германеца за ЕС България постига много над средното ниво. На въпрос какво очаква от сътрудничеството си с България в контекста на приема в Шенгенското пространство, Зьодер отогвори: "Мисля, че е изключително забележително това, което България прави за защита на външните граници. Ние искаме да засилим и ролята на "Фронтекс" в Европа.

Има национални мерки, които се предприемат в следващата половин година след като бъде създадена новата ЕК. Мисля, че ще бъде водена във всички европейски институции дискусията как ние можем да задвижим, да форсираме ролята на "Фронтекс". Другата тема са границите в Европа. По принцип ние в Бавария имаме гранична полиция, която е изключително успешна. Другата теза е как можем да преосмислим темата за Шенген. Това е един дебат, който се води в Европа за контрола на вътрешните граници и как можем да го засилим и подобрим. Новата комисия трябва да направи една откровен оценка на ситуацията и да предприеме мерки", допълни още Зьодер.

По думите на Зьодер в тежки времена България се доказва като стабилен европейски партньор и много силен партньор в една по-слаба Европа. „България показва колко силна и стабилна е тя и колко силни, важни и значими са усилията за запазване на сигурната в границите на ЕС. България също получи подкрепа от ЕС за защитата на външната граница, но тя и със собствени средства вложи много усилия, за да осигури именно защитата на тази външна граница“, заяви още баварският премиер.

На първо място сме в Европа по задържани, арестувани, дадени на съд и с присъди каналджии, похвали се Бойко Борисов.

„На разговора още веднъж детайлно запознах колегата Зьодер с охраната по Шенгенското пространство. За пример в Европа сме“, каза още Борисов.

По думите му страната ни е доказала, че се справя с нелегалната миграция. Мисля, че сме на първо място в Европа, което прави чест на колегите от МВР, по задържани, арестувани, дадени на съд и вече с присъди каналджии“, подчерта министър-председателят. Той отчете, че отпуснатите пари за охрана на границата от ЕК са свършили добра работа. „Ние от нашия бюджет инвестираме непрекъснато за охрана на границата“, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай