Банов ще иска милиони за сектора на изкуството

Близо 7 млн. са необходими за сектора на изкуството по време на извънредното положение

Банов ще иска милиони за сектора на изкуството | StandartNews.com

Близо 7 млн. лв. ще са необходими за сектора на изкуството по време на извънредното положение и до 16 млн., ако ситуацията остане непроменена до края на годината, изчислиха независимите артисти.

Продължава анализът на това какви средства ще са необходими. Утре имаме една много голяма среща онлайн с целия сектор, който със сигурност е болезнено засегнат, обясни пред БНТ министърът на културата Боил Банов.

"Има една тежка специфика в сектора, не е просто този ден или месец затваряне, от това много страда планирането. За да се изложи една галерия или да се осъществи спектакъл, всичко това е подготовка с месеци наред и сега то отпада, което е много тежък удар. Ще намерим решение със сигурност", каза министърът.

Въпросът сега е да уточним кои са секторите и лицата, които имат нужда от спешна помощ. Хората от свободните професии са ключови в областта на изкуството, категоричен е министър Банов.

За съжаление, в момента всеки може да си позволи да бъде популист - да говори неща, които не знае как ще се случат, допълни той. "От ЕК малко бягат от срещата на министрите на културата, усеща се в нашите среди един подход пак да се види какво се случва в голямата икономика и културата да се прикачи. Това са проблеми, които са характерни в цяла Европа", посочи Боил Банов.

Ние имаме екшън план, имаме възможност за преструктуриране на средства, да отворим програми за обезпечаване и подпомагане както на директно самонаети лица през проекти, така и на реализиране на техни спектакли. При всички положения, ние ще преведем нашите хора на другия бряг, подчерта Банов.

По думите му, е наивно да се мисли, че тази година провеждането на фестивали може да се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай