Атанасов критикува президента за назначения в МВР (НА ЖИВО)

Това управление осигурява не просто редовно правителство, но и важната възможност да започнем промяната, каза Христо Иванов

Атанасов критикува президента за назначения в МВР (НА ЖИВО) | StandartNews.com

Надявам се да сложим край на изборния маратон. С вота си към вас българите показаха, че искат правова държава. Но от вас се иска да сте последователни в защитата на върховенството на правото. Двете служебни правителства, които назначих, създадоха добра основа за бъдещо взаимодействие. Убеден съм, че това е пътят да се отговори на очакванията на българските граждани. Това каза президентът Радев на срещата с ДБ.

Надявам се, че нащата среща в такъв формат няма да е последна. Надявам се, че ще имаме успех да излъчим управление. Колкото и да изглежда труден процесът, той е една идея по-лесен, защото е ясно че няма къде да се ходи, каза Христо Иванов.

Това управление осигурява не просто редовно правителство, но и важната възможност да започнем промяната. Тя не е смяна на един с друг, а дълбока трансформация на това как се упражнява властта. Мнозинството, което се очертава, ще може да функционира без ДПС и ГЕРБ. Тази карантина, в която трябва да бъде поставено управлението на страната от тези две партии, е важна предпоставка. 

За прокуратурата и Висшия съдебен съвет - ще работим да има конституционна промяна. Това управление ще може да започне трансформацията на администрацията. Влизаме в това мнозинство с намерение да внесем капитала, който нашата формация има. Това започна с природозащитните усилия, с усилията за правосъдна реформа. Наша задача ще бъде да удържаме приеритетите - смяна на философията на властта, така че тя да осъзнава своите граници. Ние ще трябва да удържим приоритетите в областта на сигурността, пътя към еврозоната. 

Избирането ви за още един мандат ще бъде полезно за България, каза Атанас Атанасов.

По време на служебните правителства бяха сменени всички шефове в сектор Сигурност. Но някои назначения не бяха удачни. За да можем да отговорим на очакванията на българските граждани в сектора да има много добри взаимоотношения със законодателната и изпълнителната власт. Трябва да бъдат ограничени органите, които прилагат специални разузнавателни средства, като бъде извадена прокуратурата. Има различни идеи и по отношение на координацията между службите. Трябва да се въведе Съветът по сигурността към МС - много важен орган, който не работи, посочи Атанас Атанасов.

Приветствам вашата загриженост към сектор "Сигурност", но съм далеч от мисълта сега да правим кадрова оценка, отговори президентът.

 

Актуално от деня: Новините днес

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай