Аталай: Енергетиката се ползва за предизборна кампания

ДПС е против ядрената енергетика, новите мощности трябва да бъдат свързани със зеления пакт – вятър, слънце, водород, каза депутатът

Аталай: Енергетиката се ползва за предизборна кампания | StandartNews.com

Енергетиката ни е в това състояние, защото се ползва за предизборна кампания. Това заяви пред БНТ депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Повод за коментара му е аварията, спряла работата на Пети блок в АЕЦ "Козлодуй", за което потвърди и самият той.

Аталай поясни, че ДПС е против ядрената енергетика. "Ние смятаме, че новите мощности трябва да бъдат свързани със зеления пакт – вятър, слънце, водород“, каза той.

Аталай беше скептичен към новите проекти за ядрена енергетика заради паричното измерение: „Кой ще ги плати? Никой не извади онези финансови средства, които бяха необходими. И сега не знаем кой ще плати. Калкулирани ли са всички средства?“. Той каза, че това е неосъществимо и би се стоварило върху крайния клиент. Припомни, че проектът "Белене" е бил спиран няколко пъти.

Аталай поясни и мотивите на ДПС по казуса. „Ние трябва да изпълняваме всички директиви на ЕС. Цялата търговия на електроенергия трябва да бъде на свободния пазар. Това трябваше да се случи досега и не го направиха. Ние сме поели ангажимент към ЕС, че ще въведем пазарния принцип. Оставам с убеждението, че експертите в България защитават интересите на ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3. Определено е какво дължим за ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3", каза депутатът.

По темата с договорите с американските централи Аталай коментира: „Ние не предлагаме прекратяване на договорите. Ние предлагаме министерството на финансите заедно с партньорите си да седнат и да определят с ЕК кой на кого какво дължи. В парламента никой не гласува против нашите предложения. Без реформа в енергетиката тя заминава в девета глуха. Аз не искам ТЕЦ 2 да фалира. Искам да помогна със средствата за зелена енергия на тази централа.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай