Аталай: ДПС ще издигне чисто партийна кандидатура за президент

Енергийният експерт обясни ситуацията с цената на тока

Аталай: ДПС ще издигне чисто партийна кандидатура за президент | StandartNews.com

Какъв ще е кандидатът на ДПС за президент? Отговор на този въпрос даде Рамадан Аталай, член на Централното оперативно бюро на Движението в предаването „120 минути” на бТВ.

„Този път сме се спрели на чисто партийна кандидатура за президент.  Като за разлика от другите, които сега се представят на обществото, ще бъде онзи човек, който ще представи перспективата за България, за политиката, за институцията президентство, която трябва да е на еднакво разстояние от всички партии и институции, която трябва да е обединител“, заяви Аталай.

„Ние сме сериозна политическа сила. Във вторник имаме оперативно бюро, дотогава събираме от областите – на база представените критерии, те кого виждат и кого предлагат като кандидат за президентските избори“, уточни Аталай и допълни, че тогава трябва да стане известна и кандидатурата на партията.

Рамадан Аталай не даде повече подробности за кандидата на ДПС, за да го предпази от „жълти средства, които ще го очернят “. Той е категоричен, обаче, че ще бъде личност, която е „еднакво отдалечено от всички политически сили“ и „дали ще бъде генерал, човек с тога или пола, няма значение“.

Като енергиен експерт и член на енергийните комисии в няколко парламента, Аталай коментира и енергийната криза обхванала Европа и България.

Дори с увеличението, в момента цената на газа в България е по-ниска от тези в Европа, тъй като 30% от цената се определя не от борсовите индекси, а то стойността на петролните деривати. Това не е заслуга на служебното правителство и никой не може да си приписва тази заслуга, каза Аталай.

Намаляването на емисиите при добива на електричество ще бъде почувствано от всеки гражданин на Европа, включително и България, но ние изоставаме с това, че не можем да представим своите проекти за фонда за преход към зелена енергия на ЕС, казва Аталай.

40% от електричеството у нас се добива на базата на въглища. Ако в миналото сме строили електроцентралите там, където са въглеродните централи, то сега трябва това да се промени и централите да се преместят до производствата и те да бъдат парогазови, смята Аталай.

Полша също произвежда по-голямата част от своето електричество от въглища, но там е бил определен „държавен капацитет“, който ние нямаме, а в тази ситуация щеше да ние полезен, казва Аталай

„При нас и синдикати, и политически лидери се страхуват да отидат в „Мариците“, защото не могат да предложат перспектива на хората там“, каза Аталай.

Според енергийния експерт "недалновидната политика на нашите предприятия им докара тези цени на тока". По думите му много от компаниите е можело да си направят соларни централи, които да им помагат в тази ситуация, а не само да обвиняват енергийната борса за ситуацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай