Атака предлага анекс към договора с Македония

Проектът предвижда Народното събрание да възложи на правителството да изготви анекс

Атака предлага анекс към договора с Македония | StandartNews.com

Лидерът на Атака Волен Сидеров обяви на брифинг в парламента, че партията внася проект за анекс към договора със Северна Македония. Да запазим достойнството, паметта и историята си и да не позволяваме с тях да се спекулира, призова Сидеров.

Той Сидеров обясни, че проектът предвижда Народното събрание да възложи на правителството да изготви анекс и да го предложи към договора със Северна Македония. „Необходимостта от този анекс е ясна за всички. Само последният пример със спора около Гоце Делчев, преди това за Илинденско-Преображенското въстание, имаше други поводи, които внасят напрежение между двете страни“, допълни още Сидеров. „Какво казваме с този анекс. Той е изготвен от сътрудници и юристи на партия "Атака“. Най-важното е, че историческите събития и личности се обявяват за общи само с решение на комисията. След което се внася една забрана тези личности и събития да бъдат употребявани от която и да е от двете страни без общо съгласие. Изброено е кои личности и събития, свързани с Първата българска империя до Крумовата династия и след това всичко свързано с националноосвободителната борба, борбата за обединение на българския народ. По този начин ние предотвратяваме бъдещи недоразумение или поводи за напрежение от употреба на исторически личности, събития, като започнем от цар Самуил до Гоце Делчев“, каза Сидеров. Според него така се показва, че нещата трябва да се вършат на дело, а не с приказки и изявления.

Сидеров посочи, че всички парламентарни групи трябва да изразят мнението си, защото става дума за българското национално достойнство. „Очакваме подкрепата на коалиционни партньори от малката, средната и най-голямата коалиция“, каза Сидеров. Според него много дразни спекулацията с български исторически личности от страна на македонски историци и политици. „Единственият начин това да се предотврати е да им предложим този анекс и сега имаме условията те да не могат да откажат. Очакват нашето одобрение за ЕС“, каза още Сидеров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай