Асен Василев следи под лупа външния дълг

Като финансов министър ще трябва да реши въпроса с помощите за пострадалите от пандемията бизнеси

Асен Василев следи под лупа външния дълг | StandartNews.com

Министърът на финансите в служебния кабинет Асен Василев следи под лупа външния дълг на България. Той е правил коментари по повод емитирането на дълг от страна на правителството в последната си изява пред БТВ миналата есен.

ВИЖ ОЩЕ: Ето го служебния кабинет. Радев го назначи

"Или правителството очаква много тежко развитие на кризата с COVID и много тежка икономическа рецесия в световен план и се опитва да вземе превантивно дълг преди да затворят капиталовите пазари, или се очаква спиране на част от потоците, с които бюджетът се финансира", коментира тогава Василев по повод поетия от България нов дълг за 5 млрд. лв. под формата на две емисии - 10- и 30-годишни облигации. Василев бе на мнение, че  правителството не е обяснило за какво ще използва парите, с които, по думите му, два пъти може да се построи магистрала "Хемус". Заключението му тогава бе, че кабинетът разполага с огромен ресурс - приходите от данъци, еврофондовете, пласиран дълг и въпросът е дали с тях няма да се изпълняват икономически необосновани проекти като този за АЕЦ "Белене".

Служебният министър на финансите не веднъж се е изказвал, че "Белене" е политически проект, от страната ни няма нужда.

Преди 8 години Асен Василев бе служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма, когато трите ресора бяха в едно ведомство, а на власт бе назначеното от президента Росен Плевнелиев служебно правителство начело с Марин Райков. Една от първите му задачи начело на мегаминистерството бе да направи кадрови промени, като с постовете си се разделиха 23-ма ръководители от 13 държавни фирми. В държавните енергийни фирми се намериха резерви да не се вдига цената на тока, на Турция бе предложено да купува излишното за местния пазар електричество.

Василев поиска от министъра на регионалното развитие списък на незаконните обекти в Слънчев бряг, а държавното дружество в курорта сезира главния прокурор за тях.

Сега Василев поема финансите на страната и трябва да помисли как ще се извършват извънредните плащания за помощи в условията на пандемия.

В началото на кризата с коронавируса Василев и колегата му от "Харвард" Кирил Петков, който сега ще е служебен министър на икономиката, разработват план, който да реши въпроса как бизнесът да не спира докато здравните власти се опитват да овладеят епидемията. Той предвиждаше масово редовно тестване на работещите.

Асен Василев е завършил икономика в "Харвард" и е специализирал бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School. Съосновател е и президент на Everbread - една от петте компании в света за ценообразуване на самолетни билети, частично финансирана от Националния фонд за научни разработки на Сингапур и от първия инвеститор в Skype.Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Преподавател е в програмата за икономически растеж и развитие в сътрудничество със Софийския университет "Св. Климент Охридски" и с Центъра за стратегии и кoнкуретоспособност в Harvard Business School.От 1999 г. до 2004 г. работи като консултант в Monitor Group в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застрахователната индустрия и в редица големи производители на потребителски стоки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай