Асен Василев с чудесна новина за битовите потребители на газ

Ресурсът вече е заделен с решение на Министерския съвет и решението на Народното събрание

Асен Василев с чудесна новина за битовите потребители на газ | StandartNews.com

За месеците от декември до март битовите потребители на газ ще бъдат подпомогнати заради скока на цените, съобщи в интервю за бТВ министърът на финансите Асен Василев.

„Ресурсът вече е заделен с решение на Министерския съвет и решението на Народното събрание като част от 800 млн. бюджетни средства. Конкретната схема в момента се разработва в Министерството на енергетиката. Предполагам, че до дни ще е готова и ще бъде нотифицирана към Европа, за да започне подпомагането“, обясни Василев.

„На световните борси може да имаме растящи цени на газ и електроенергия, ние в момента реално за първа година сме напълно интегрирани на борсите за електроенергия и това стои зад част от високите цени“, обясни министърът.

Промени в цените за битовите потребители на ток няма да има, каза Асен Василев.

Що се отнася до бизнеса, след работна среща, на която стана ясно, че сме имали различни прогнози, изчистихме позицията си. В момента се консултира и идната седмица ще излезем с обща схема за компенсация. Не 75% бяха тема за спор, основният проблем бе е да има таван, или да няма. Като компромисно решение се разбрахме компенсирането да не е само процент от цената, а да има и твърда компонента, поясни финансовият министър.

Асен Василев коментира и увеличението на пенсиите. "По принцип има увеличение на пенсиите, което е средно с около 65 лева според сметките на НОИ, увеличението е различно за различните хора според трудовия стаж", посочи финансовият министър по повод факта, че някои пенсионери са получили по-малки пенсии в първия месец на новата година.

"Знаехме, че вероятно ще има проблем с пенсиите, които са малко над минималната, но не са достатъчно високи и с достатъчно трудов стаж, за да могат да получат пълен размер на индексациите на пенсията. Това е най-важното, защото е постоянна компонента. Ковид добавката ще бъде, докато има криза. Важно е да се вдигне постоянната "компонента" на пенсиите", отбеляза Асен Василев.

По повод обвиненията на бившият вицепремиер Николай Василев, че са изхарчени малко под 9 милиарда, Асен Василев изброи отново - 450 млн. лв. за бизнеса, 750 млн. лв. за пенсиите, неизползвани средства - 410 млн. за енергията, 4,1 млрд. лв. са разходите за заплати и издръжка на министерства, 400 млн. лв. средства по актуализацията, 860 млн. лв. са за помощ за ток и газ. Той обобщи, че 2,8 милиарда лева, които не са били използвани, ще се използват тази година.

Ще има промени в наредбите и закона за енергетиката, които ще определят какъв тип сделки може да има на борсата, обезпечения, гаранции, типови договори на търговци с клиентите, а ако търговец откаже да изпълнява договора, може да му се отнеме лиценза, обясни още той.

Василев наблегна, че Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да анализира разходите, и припомни историята за проверка от 2013 г., когато излезли доста неефективни разходи - 240 млн. лв. разходи за външни консултанти, 100 млн. лв. по неправилно приложена директива. И така от искане за 20% повишаване на цената на тока се е стигнало до 5%, изтъкна той.

По повод казуса изнесен ли е газ от Чирен към Румъния и твърденията, че лично той е жертва на дезинформация, Василев обяви, че информацията до него е дошла от официални източници - ДАНС и икономическа полиция. Той ще изчака завършване на разследването, което да потвърди информацията, и тогава ще се реши какво следва от това за замесените лица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай