Активист на ПП: "А отборът" ще дойде от "Продължаваме промяната"

Петков и Василев залагат цели за четиригодишно управление

Активист на ПП: "А отборът" ще дойде от "Продължаваме промяната" | StandartNews.com

"Продължаваме промяната" (ПП) започна разговори с три от политическите сили в новия парламент - БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" (ДБ).

„Ще работим за детайлно коалиционно споразумение, което не е било виждано преди в нашата политическа реалност. Ще се заложат в него четиригодишни цели“, обяви в интервю за БНР Лена Бориславова от юридическия екип на „Продължаваме промяната“.

„Няма набързо да стиснем ръце без ясни цели, без ясни срокове“, заяви Бориславова относно започналите срещи и преговори с потенциални коалиционни партньори на ПП.

Според нея „всяка от тези формации осъзнава, че е изключително важно най-накрая да формираме правителство, което да работи дългосрочно“.

„Имаме повече общи линии за преговори, отколкото разделителни такива. Имаме общо разбиране за това, че главният прокурор трябва или да бъде премахнат като такава фигура, всевластна, или да бъде сведена до един административен ръководител, каквото е решението в доста европейски държави“, посочи Бориславова.

Във вчерашните срещи с потенциалните коалиционни партньори не са били обсъждани политики и не са били коментирани имена, постове и кандидати, потвърди Бориславова.

Като приоритетни сфери, в които предстоят задълбочени разговори, Лена Бориславова очерта съдебната реформа, енергетиката, здравеопазването и образованието.

„А отборът“ ще бъде формиран в голямата му част от листите на ПП, както и от най-добрите кандидати от всяка от формациите в новата коалиция, поясни Бориславова.

„Не е компромис да предложиш поста на най-компетентния кандидат“, изтъкна тя, запитана дали е възможно да има други кандидатури например за финансов министър, освен тази на Асен Василев.

Относно енергийната криза Бориславова отбеляза, че ще бъдат предложени конкретни мерки. Една от мерките ще бъде начало на спешни преговори за търгуване на по-евтиния азерски газ.

По темата със здравната криза и ваксините Лена Бориславова изтъкна, че според ПП на първо време трябва да има информационна кампания, която да разкрива рисковете както от неваксинирането, така и от самото ваксиниране, както и да се проучи защо българинът има недоверие към ваксините.

„Дали това е защото той се чувства слаб и болен, дали защото не се е информирал, дали защото отказът му да се ваксинира е форма на бунт срещу досегашното управление – той просто не вярва на институциите, които изведнъж са решили да се загрижат за него. След като разберем тези причини, ние ще знаем как по най-добрия начин да адресираме тази скептичност на българина.“

От ПП заставаме твърдо зад доброволната ваксинация, заяви Лена Бориславова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай