Ахладова: Докладът на ЕК е обективен

Това каза правосъдният ни министър

Ахладова: Докладът на ЕК е обективен | StandartNews.com

"България благодари на ЕК за този доклад, който прави преглед на прилагането на принципа на върховенството на правото. Докладът е положителен, обективен, ясно очертаващ постигнатите резултати от сътрудничеството с ЕК". Това заяви новият правосъден министър Десислава Ахладова във връзка с доклад на ЕК по новия механизъм за върховенството на закон, представен днес.

Тя каза това в отговор на тълкуванията, че в документа Брюксел ни критикува за корупцията и липсата на присъди по високите етажи на властта, липсата на прозрачност при собствеността на медиите и хода на процедурата по отчетността на главния прокурор.

По думите й докладът изрично посочва, че в началото на годината бяха инициирани серия от разследвания по високите етажи на властта, като в някои от случаите бяха повдигнати обвинения.

"В резултат на доброто взаимодействие между органите на съдебната и изпълнителната власт бяха предприети различни действия по наказателно преследване срещу голям брой лица, заемащи висши държавни длъжности за извършени от тях корупционни престъпления"

"Относно правомощията и уредбата на специалния прокурор ще се чака становище на Венецианската комисия по внесените законопроекти за изменение на НПК и Закона за съдебната власт. Работата по промените в Конституцията също ще бъде изчакано становище на Венецианската комисия", съобщи Десислава Ахладова..

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай