Адвокат с тежка оценка за парламента. Присъдата

Засега работата му е бавна и мудна, каза адвокат Лалов

Адвокат с тежка оценка за парламента. Присъдата | StandartNews.com

Има добро говорене, но засега само се чертае какво ще бъде направено. Детайли няма, мерки няма", коментира пред ФАКТИ юристът и общински съветник от "Демократична България" в СОС  Методи Лалов. 

Народното събрание работи тромаво, а на изпълнителната власт ѝ се налага да се занимава с битови, също и стари проблеми, заложени от кощунствените управления на ГЕРБ. Така може да се обобщи стартът на новата власт в България, смята той.

"За съжаление този парламент на този етап показва неспособност да работи както бързо, така и мъдро по-опредеделни теми. Надявам се това да се промени с времето. Мнозинство има, но не виждам политическа воля в мнозинството ясно да артикулира конкретния проблем и да наложи политическата воля, която следва от това, че има подкрепата на по-голямата част от избирателите. Това не е добър сигнал", каза  адв. Лалов..

"Трябва да има уеднаквяване между стандартите, които се отнасят за редовите български граждани и народните представители", каза относно зеления сертификат за достъп до Народното събрание, който, както стана ясно, депутатите гласуваха по-рано днес.

Той направи анализ и на ситуацията в коалицията, която би могла да се изостри заради въвеждането на зелен сертификат за достъп и до сградата на Народното събрание.

"Ясно е, че това е трудна коалиция, ясно е също, че ще има тежки противоречия. Надявам се разпадане да няма, но се надявам да няма и извиване на ръце по всяка тема - т.е. някой да заплаши, че ще се откаже от коалицията, ако не бъде изпълнено неговото виждане за даден въпрос.

Има коалиционно споразумение - това са допирните точки между управляващите политически партии, и различието по всички останали теми не трябва да води до разпад на коалицията.

Единствено неспазване на коалиционното споразумение, на поставените цели, може да бъде основание. Доколкото знам темата за зеления сертификат не присъства в коалиционното споразумение и в този смисъл различията не трябва да доведат до разпад. Няма лошо в една коалиция да се спори, да се излагат публично аргументи, но аргументи, а не крясъци, викове и заплахи".

Голяма част от формациите, пък и хората, които се заявяват на политическата сцена, неискрено в политическите предизборни кампании правят заявки за ускорена работа, с темпо, което знаят, че няма да се случи. Част от заявките на политическите формации, че още след първите седмица-две ще има резултат, са невъзможни.

Това е така, защото са част от един колективен орган, работят по определени законови процедури, те изискват и време, и съгласуване, и противопоставяне. В никое демократично общество нещата не могат да станат толкова бързо. По такъв начин - максимално бързо, се взимат решенията в авторитарните държави, защото се взимат еднолично, коментира още адвокат Лалов..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай