Адемов: С новото ДДС отворихме Кутията на Пандора

Това е една голяма тема – каква да е данъчната система на България, каза депутатът

Адемов: С новото ДДС отворихме Кутията на Пандора | StandartNews.com

Свиването на ДДС за ресторантите и книгите на 9% отвори Кутията на Пандора. Това е една голяма тема – каква да е данъчната система на България. Ние от ДПС смятаме, че периодът на твърдата ставка е отминал и трябва да се мисли дали да има диференцирани ставки, заяви пред БНТ депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов.

Той уточни, че ДПС ще подкрепи при гласуването на второ четене намаляването на ДДС за ресторантите и книгите.

Националният оперативен щаб има идея да направи цялостен анализ на това, което се случи в последните 2-3 месеца, за да може да се оцени състоянието на здравната ни система. Тази криза показа нагледно недостигащите медицински специалисти у нас. Неслучайно се наложи подкрепа и от доброволци. Достатъчно специалисти няма не само в България, но и в цяла Европа, но това не е универсално оправдание. Очевидно е, че мотивацията на младите лекари да останат в България не е на подходящото ниво, заяви той.

За здравна реформа се мисли от 30 години, но за голямо съжаление тя не е реализирана така че да достигне нивото на заложения финансов ресурс. Системата не е в състояние да отговори на потребностите в момента. Независимо от мобилизацията, в някои региони проблемите в системата се оказаха изключително сериозни. Очевидно е, че реформа до края на този мандат няма да се случи. За да се случи, трябва да се постигне максимално ниво на съгласие, не само на политическо ниво, но и в медицинското съсловие, коментира д-р Адемов.

За щастие, мерките на Щаба се оказаха достатъчно адекватни, така че щетите да бъдат минимизирани, доколкото е възможно, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай