АБВ: Напрежението на Балканите рязко ескалира!

Като член на НАТО страната ни трябва да реагира за въоръжението на Косово от САЩ, заяви лидерът на партията Румен Петков...

АБВ: Напрежението на Балканите рязко ескалира! | StandartNews.com

Напрежението в региона рязко ескалира и АБВ е единствената политическа партия в страната, която реагира. Това каза председателят на ПП АБВ Румен Петков на пресконференция в централата на партията.

„Анализът ни показва, че последните години дават основание за тревожния извод, че действащите от Втората световна война насам инструменти за решаване на международните конфликти не работят. Това води до срив на доверие в институциите, недоверие към организациите и примерите за това не са малко. Системната криза в Близкия Изток, сблъсъкът Косово-Сърбия, проблемът в Йемен, конфликтът между Украйна-Русия, случаят Хашоги в съседна Турция. За съжаления изводът е, че част от тези неща практически са в нашия регион и България е пряко потърпевша. Напрежението в региона рязко ескалира и единствената политическа партия, която реагира в страната ни е АБВ“, коментира Петков, цитиран от Агенция Фокус.

По думите му не са предприети никакви действия, които да доведат до стъпки за гарантиране на сигурността на Европа и на света. "Заплахата от възстановяване на ядреното въоръжение и противопоставяне се превръща във все по-голяма реалност“, посочи той и припомни, че на 7 ноември 2018 г. партията е предупредила, че страната ни може да е обект на контрамерки. „Нито една институция, нито една парламентарно представена политическа сила не взе отношение по въпроса. Нещо по-лошо парламентът и правителството подминаха въпроса, а това идва да покаже, че всъщност в Народното събрание реалните проблеми, свързани със сигурността на държавата и на нашите граждани, не са коментирани“, подчерта лидерът на АБВ.

Като член на НАТО страната ни трябва да реагира за въоръжението на Косово от САЩ, заяви още Румен Петков. „Косово обяви създаването на армия, НАТО и ЕС с едни плахи декларации обявиха такава стъпка за крайно неприемлива. Тя противоречи на всички международни актове, с които голяма част от държавите признаха Косово. САЩ преминаха към въоръжаването на Косово, към доставката на оръжие и бронетехника. Как НАТО има една позиция, а ключовият член на НАТО има други действия? Това са двойни стандарти, които са унизителни за НАТО", каза Петков.

"Като член на НАТО трябва да реагираме, защото това е в нашия регион. Никой нормален човек няма съмнение, че между Сърбия и Косово напрежението ескалира до степен военен конфликт“, коментира той. „Косово и Албания обявиха създаването на единни гранично-пропускателни пунктове. Албания е член на НАТО. На къде отиваме? Имаме определена система за сигурност, Албания е кандидат член на ЕС, това означава пряк достъп на Косово до тези база данни. Никой не се противопоставя, обявява се като първа стъпка за премахване на границите. Двойните стандарти достигат своя връх“, коментира Румен Петков. Той припомни как преди 10 години страната ни е приела закон, който според него е унищожил разузнавателната ни система.

„Извадихме имената на хора, които са заложили живота си в името на България, защо НАТО тогава не реагира? Тогава всичко това беше подминавано. Като член на НАТО днес какво правим? Не е тайна, че разузнаването и контраразузнаването в България имат тежки проблеми в набирането на кадри, защото никой не знае кой утре ще извади списъците“, посочи лидерът на АБВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай