Абровски настъпи Дончев с 5 неудобни въпроса

Комисията по ревизия показа как се променят закони, за да се узаконят определени неща, каза политикът

Абровски настъпи Дончев с 5 неудобни въпроса | StandartNews.com

Пет неудобни въпроса, свързани с разкритията на комисията по ревизията в 45-ото НС зададе на Томислав Дончев бившият депутат от „Има такъв народ” Пламен Абровски. Той излезе с позиция във Фейсбук в отговор на интервюто, което даде Дончев в сутрешния блок на бТВ, в качеството си вече на „буден гражданин”.

Ето какво написа Пламен Абровски:

Преди малко чух какво каза в национален ефир бившия вицепремиер и настоящ буден гражданин г-н Томислав Дончев. Вследствие на чутото реших и аз, като бивш член на Комисията по ревизиите и също настоящ буден гражданин, да кажа следното:

1. За казуса Илчовски - Разбирам желанието на ГЕРБ да принизят темата до търговски спор между две дружества, но все пак е хубаво да коментира предмета на спора, пречупен през призмата на дейността на съответните държавни органи. Свършили ли са си работата НАП и КФН или не? Защото ако не са си свършили работата, то тогава попадаме в две страшни хипотези - или те не работят, или някой може да им нарежда в определени случаи да не работят. Защо няма коментари по това?

2. За Комисията по ревизиите - Това което показа работата на тази комисия за краткото си съществуване беше, как се променят закони, за да се узаконят определени неща, които са недопустими. Ще дам два примера:

ВиК Холдингът - установи се, че се наливат милиони държавни средства във финансово закъсали ВиК дружества без да се изискват оздравителни планове и без да се сменят управителите на тези дружества, които реално са ги довели до този финансов колапс. Защо? Защото закона е така написан, че трудно се сменят управителите на държавните фирми. Отговора на представителя на ВиК Холдинга за оздравителните планове дори не искам да го коментирам.

Автомагострали ЕАД - оказа се, че тази държавна фирма разпределя близо 5% от БВП на държавата ни без според МРРБ по закон да е длъжна да провежда обществени поръчки. Защо? Защото внесеният от Министерски съвет и гласуван от предишното Народно събрание Закон за обществени поръчки го позволявал. В резултат са раздавани няколко милиарда лева на частни строителни фирми? Ами ей така....

Аз разбирам, че фурмите са интересна тема, но докато ни карат да разглеждаме едно дърво никога няма да можем да видим гората....

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай