60% от българите не желаят смяна на правителството

42% от гласоподавателите се използвали преференциите при гласуването

60% от българите не желаят смяна на правителството | StandartNews.com

Повече от 60% от българите искат запазване на сегашното правителство, БСП не успя да формулира правилно послание, настояваше за предсрочни избори и това я остави в сегашните й граници. Това сочат данните на Алфа Рисърч, анализирани в ефира на бТВ от социолога Боряна Димитрова.

Според проучването 32% от хората са да се запази статуквото без никакви промени. 31% са отговорили, че статуквото трябва да се запази, но да се направят персонални промени сред управляващите. Идеята за предсрочни избори се подкрепя само от 22% от анкетираните.

"Именно ниската подкрепа за идеята за предсрочни избори, на която БСП заложи в кампанията, доведе до ниския й резултат на вота", коментира Димитрова.

42% от гласоподавателите се използвали преференциите при гласуването, показва също проучването. Най-голям процент от избирателите са използвали преференциите сред гласоподавателите на Демократична България, по-малко - сред БСП и донякъде при ВМРО, каза Димитрова.

Тя призова за генерално обновяване на избирателните списъци, тъй като сегашните показват, че има едва 29-30% избирателна активност. Според реалните списъци избирателната активност би била 40-42%, която пак е ниска, но поне е прилична, каза Димитрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай