6 стъпки на Карадайъ към Президентството

Направи ги от столиците, в които миналото се среща с бъдещето

6 стъпки на Карадайъ към Президентството | StandartNews.com

В държава, където има ред, бъди смел в действията си и в думите си. В държава, където няма ред, бъди смел в действията си и предпазлив в думите си, учи Конфуций.

Смело действие предприе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, след като Движението проведе две парламентарни кампании под мотото Рестарт на държавността. Кандидатира се за президент, заедно с най-успешния евродепутат на България Искра Михайлова.

Мнозина приеха с насмешка скока на Карадайъ, но още първите социологически проучвания, които го наредиха на трето място с 11% и пред Лозан Панов, показаха, че кандидат-президентската двойка има огромен потенциал. А знаковата предизборна кампания, която ДПС прави, показва, че Движението наистина е готово да отвори нова страница, както в политическата история на партията, така и в тази на държавата.

6 знака за държавност даде ДПС с кандидат-президентската кампания на Мустафа Карадайъ. Той отправи посланията си от 6 столици, в които миналото се среща с бъдещето - Брюксел, сърцето на Европа, и петте исторически столици на България.

1. БРЮКСЕЛ - Различието е богатство

Кампанията на Карадайъ започна от Европа със знакови срещи в Хага и Брюксел. Лидерът на ДПС, заедно с Искра Михайлова, проведе серия разговори с европейските депутати, с европейските комисари, срещна се със 7-те либерални министър-председатели на страни от ЕС, както и с председателя на Съвета на Европа Шарл Мишел. Участва в срещата на либералния връх, видя се с ръководствата на либералните партии на Балканите.

Признанието на Европа и силната подкрепа на европейските либерали ни даде самочувствието и увереността да се кандидатираме с г-жа Михайлова за президент и вицепрезидент, каза Карадайъ. И обясни, че в ДПС, също както в Европа, различието не е порок, а богатство. Европа не дели и не оценява хората по етнос и религия, не гледа и кой от коя държава е. За Европа единственият критерий е кой какво може, какви цели и приоритети има и как ги изпълнява.

Не случайно президентът на АЛДЕ е Илхан Кючюк от ДПС, председателят на европейската либерална младеж е Антоанета Асенова от ДПС, от Видин, зам.-председател на третата по големина група в Европарламента е Искра Михайлова, която тази седмица бе преизбрана за още един мандат на поста си. А цялата европейска селскостопанска политика се ръководи от Атидже Алиева - Вели, също от ДПС.

Това е така, защото ДПС е еднакво и в Каолиново, и в София, и в Брюксел, и в Страсбург, многократно подчерта по време на предизборната си обиколка Карадайъ, изтъквайки че Движението отстоява едни и същи ценности. Не сме като някои политически лицемери, които в Брюксел гласуват едни решения, а в българския парламент други, и чертаят фалшиви образи на ДПС, каза лидерът на Движението. И обясни, че за ДПС различието е богатство. То дори помага на различния да отстоява своята идентичност, защото единството се ражда в заеднността на различията.

2. СОФИЯ - Единството на нацията

Официално кампанията на ДПС тръгна от София. Движението е най-технологичната партия у нас, каза лидерът му. Кандидатурата му за президент и тази на Искра Михайлова за вицепрезидент, както и листите на ДПС бяха представени на онлайн събитие, след което белият автобус на ДПС потегли на традиционната си обиколка в страната, брандиран с № 17. Още при тръгването му, ДПС отправи основното си послание. То вече е достатъчно пораснало политически и държавнически, за да представи кандидат-президентска двойка с имена Мустафа и Искра. Ние олицетворяваме единството на нацията, категоричен бе Карадайъ, защото и той, и Искра Михайлова от 30 години изповядват една политическа философия - на институционалността и на заедността.

Със старта на кампанията ДПС заяви, че иска да покаже на избирателите си поне две неща. Първо, че президентската институция не е лишена от правомощия. Второ - да разкаже защо страната ни бе хвърлена в комбинация от кризи (здравна, социална, икономическа, политическа), крайно разделение, омраза и липса на редовен кабинет.

3. СТАРОПРЕСТОЛНИЯТ ВИДИН - Нова национална цел

https://www.dunavmost.com/snimka/201906/728_416/2d3e43550b3f473880a94cd7fadd6516.jpg

По Конституция президентът предлага обединяващи национални каузи, заяви на първото си предизборно събитие страната Мустафа Карадайъ. И предложи такава: В най-скоро време да стигнем средните европейски стандарти на живот. Не някога, в необозримото бъдеще. А тук и сега, за нашето поколение, каза Карадайъ. И обясни, че ДПС има формулата за това. Още през 2016 г. Движението изведе основните си приоритети - чист въздух, чиста вода, чиста храна, чиста енергия (зелена икономика), високи технологии и участие на свободните и активни граждани в политическите процеси. Година по-късно тези приоритети станаха основата на програмата на ДПС за ускорено икономическо развитие, което да приравни доходите у нас с европейските. Гледаха ни с насмешка, но когато през 2020 г. тези приоритети станаха приоритети на ЕС, се разбра, че сме прави, обясни Карадайъ.

Градът, в който каза това, не бе случайно избран. Места като Баба Вида, Кръстатата казарма и не на последно място – църквата, джамията и синагогата, превръщат  Видин в малкия Йерусалим. Малко са местата по света, където мирно съжителстват храмове на три религии. Те не само са магнит за туристите, но обогатяват града, всяка със своята индивидуалност.

ДПС има самочувствието да дава национални цели, защото още в зората на демокрацията, през 1991 показахме мястото и пътя на България, каза Карадайъ. И припомни, че именно създателят на Движението д-р Ахмед Доган, днес почетен председател, първи посочи от трибуната на Народното събрание мястото на България - в ЕС. Като заяви, че пътят за Европейския съюз минава през членството в НАТО.

4. ВЕЛИКО ТЪРНОВО - Нов етап на развитие на демокрацията

С кандидат-президентската си двойка ДПС иска да покаже, че България има нужда от нов етап на развитие на демокрацията, заяви Мустафа Карадайъ в града, където се е родила съвременната българска държавност - Велико Търново. Нов етап, в който хората, които се избират на държавни постове не се оценяват по етнос, религия, партийна принадлежност. А по това какво могат и какво правят.

Ние платихме много висока цена, за да доведем демокрацията в България, но сме свидетели как тя се руши през последните 12 години и особено през последните 6 месеца, каза Карадайъ. Той категорично заяви, че за разлика от действащия президент, който погази Конституцията, той и Искра Михайлова ще са гарант за спазването й. Мустафа Карадайъ е от рядката порода политици-идеалисти, заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев и разказа как, когато за първи път Мустафа Карадайъ влязъл в пленарната зала носел малка синя книжка. Оказала се Конституцията. От тогава до днес всички в парламента знаят, че покаже ли Карадайъ Конституцията, някой е погазил основния закон в страната.

Знаково, именно в старопрестолния град Цонев заяви в концептуална реч за държавността, че докато Карадайъ е пазител на Конституцията, за Радев тя е врата в полето. От Търново Цонев започна и своя разказ "защо се стигна до третите избори", като обеща във всеки град да посочва една причина. Като първа той определи задкулисието. България е на този хал, защото един кръг, който ние наричаме "Капитал" с логистик Иво Прокопиев и мислител Иван Кръстев, управлява без да се явява на избори и да ги печели, този кръг стои някъде, но има министри във всички кабинети - и на Борисов, и на Плевнелиев, и на Радев, каза Цонев. И заяви, че ако до 4 април ДПС е призовавало за разграждане на модела Борисов, сега призовава за разграждане на модела Борисов - Радев. Защото той има общ знаменател - Иво Прокопиев.

5. ПЛИСКА - "Дондуков" 2 - поле за съгласие. Грижа за хората

Президентската институция трябва да бъде полето за постигане на съгласие, мястото където партиите, с техните идеологически различия, да намират съгласие по националните каузи, заяви Мустафа Карадайъ не къде да е, а в първата българска столица Плиска.

Безплатна и достъпна детска градина е една от тях. Защото децата ни трябва да бъдат образовани, да се социализират от най-ранна възраст, да бъдат възпитавани в ценности, каза Карадайъ. Пълен пакет  от мерки за подкрепа на работещите родители, социално слаби, пенсионери и бизнеса ще предложи още в първите дни ДПС на новия парламент и ще настоява да бъдат включени в новия бюджет на държавата за следващата година. Движението настоява за продължаване на помощта за пенсионерите, справедливо преизчисление на пенсиите, което е отлагано толкова години, енергийни помощи за социалните слоеве, които трудно биха понесли скока на цените на енергоносителите, подкрепа за бизнеса с адекватни мерки, помощ за работещи родители, категорична подкрепа за здравната система в продължаващата пандемия.

Ще обмислим цял пакет от данъчни мерки в подкрепа на българската хранително-вкусова промишленост, за да може храните да бъдат на малко по-поносими цени, каза още Карадайъ. Той заяви, че внимателно ще разгледат възможността за намаляване на ставката на ДДС за храните, но тя ще бъде въведена само ако има гаранции, че търговците ще намалят цените. Предвижда се и създаването и специален Съвет по енергетика към президентството, така че страната да има ясна визия и стратегия как ще развива енергетиката.

В първата българска столица, където са и символите за установяването на държавността, Йордан Цонев акцентира върху още една причина за състоянието на държавата в момента - липсата на доверие в институциите. "Какво направи за институциите през последните 10 години трикратният бивш премиер Бойко Борисов? С особено старание рушеше институциите, наричаше парламентаристите безделници, с години не се явяваше в българския парламент на контрол. Неглижираше Конституцията и закона, каза Цонев. И допълни: "Какво направи сегашният президент Румен Радев: Още на третия ден след като се закле, влезе в храма на демокрацията - българския парламент и се обърна към народните представители с думите: "Остават ви още няколко дни".

6. ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ – Родолюбие и уроци от историята

Един от основните ни приоритети е да покажем на света богатото си културно-историческо наследство, заяви Мустафа Карадайъ от Велики Преслав. В перлата на Симеоновата България той разгърна нов акцент в националните каузи, който ще защитава съвместно с кандидата за вицепрезидент Искра Михайлова.

„Българският трикольор трябва да се вее от всяко училище, от всяка обществена града, от всеки дом. А българското културно наследство трябва да бъде достъпно за цяла Европа и целия свят“, каза Карадайъ. Според него в програмата за ускорено икономическо развитие на ДПС именно с развитието на културното наследство партията вижда ресурса за цялостен икономически и духовен подем на нацията.

Искра Михайлова пък заяви във видеообръщение от Страсбург, че ще работи за това всеки един европеец да чувства за свое задължение да посети Плиска и Преслав, да се поклони пред руините на една държавност, която е от първите в модерна Европа. „Така европейците ще могат да разберат културата на българина, ще разберат откъде идва съвременна Европа, разглеждайки Мадарския конник. Но заедно с това модерният европеец трябва да прекрачи и прага на Томбул джамия, за да види красотата, силата, огромната амбиция и преплитането на културите в един от най-големите паметници на ислямската религия на територията на Балканския полуостров“, подчерта Михайлова.

Разглеждайки и Двора на кирилицата в Плиска, и музея във Велики Преслав, Мустафа Карадайъ заяви, че тези исторически места са олицетворение на философията на заедността и акцентира върху съвременното значение на заветите, които ни завеща хан Кубрат. Той заяви, че девизът, изписан и на герба, и на сградата на Народното събрание: "Съединението прави силата“, не е клише. Той обаче има смисъл само когато го изпълняваме.

„Най ни отива на нас като ДПС да припомним завета на Кубрат на онези случайно попаднали в политиката хора, които не могат да осъзнаят институционалността на позициите, които заемат. Преди 30 години, когато се обединихме, застанахме с голи ръце срещу танковете на Тодор Живков и тоталитарния режим и не сме допускали, че днес децата и внуците на онези комунисти ще застанат със същите комунистически методи да ни разделят. Ние си знаем урока, знаем завета на хан Кубрат. И казваме дошло е време за нов етап от демократичното развитие на България - за единство на нацията“, заяви Карадайъ.

В столицата, в която по времето на цар Симеон българската държава достига най-големия си политически, културен и духовен разцвет, а самия той остава в паметта на нацията като умел пълководец и дипломат, но и като вдъхновител на забележителни културни достижения, Йордан Цонев повдигна въпроса за днешното лидерство и открои фигурата на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган като държавник и визионер, който вижда 20 години напред.

„Политическото лидерство е да носиш отговорност, не да се криеш зад другите: Да поемеш в труден момент жезъла и да поведеш хората. Но у нас има нарцисизъм и елементарен авторитаризъм. Денят, в който се обявиха новите мерки срещу коронавируса, отново показа, че в България няма лидерство. Кой излезе да поведе страната, за да я изведе от тази криза, кой пое отговорност? Сегашният президент се скри зад министъра, чиято оставка днес искат всички политически сили. Бойко Борисов, който сега иска оставката на Радев и който в началото на кризата направи щаб под наше давление, на третия ден даде думата на хора като Мангъров, които разколебаха цялата нация в ползата от ваксинирането“, припомни Цонев.

Той заяви, че за разлика от тях, кандидатът за президент на ДПС Мустафа Карадайъ никога не се криел зад партията, не е бягал от отговорност, в трудни моменти е заставал отпред и е водел партията.

Дали обаче България е готова да признае политическото лидерство на ДПС и новият президент да носи името Мустафа Карадайъ? Този въпрос препраща към словото на Ахмед Доган отпреди година, когато създателят на партията даде ценен съвет на депесарите при сканиране на всяка ситуация.

„Винаги бъдете една крачка пред другите. Ако изпреварването на другите е непоносимо за тях, тогава ще се превърнем в събирателен образ на врага за всички", каза тогава Доган.

Още първата седмица от кампанията, с поставянето на национална цел и с представянето на поне три нови мащабни инициативи, Карадайъ изпълни с ново съдържание президентската институция. Изпълни първата част от заръката на Ахмед Доган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай