42-ма искат стола на Нинова

Номинирани са за лидер на БСП

42-ма искат стола на Нинова | StandartNews.com

42-ма социалисти искат стола на Корнелия Нинова. Всички те са номинирани за лидер на БСП, съобщи Lupa.bg. За прекия избор на партиен лидер обаче те трябва да бъдат редуцирани до 5-6 души. За да се случи това, е нужно спешно да бъде свикан Национален съвет на БСП. Но Корнелия Нинова бягала от тази стъпка, довериха от „Позитано” 20.

Вариантите кандидатите да бъдат отсeти са два: или пленумът да направи това чрез гласуване, или всеки от тях да попълни декларация, че е съгласен да бъде кандидат-лидер. Ако всичките 42-ма го направят обаче, прекият избор за най-високия пост в БСП ще стане повече от сложен, даже пародиен. Пленумът обаче трябвало да бъде свикан по още една неотложна причина: Националният съвет на партията спешно трябва да избере временен председател - защото след 12 август Корнелия вече не може да изпълнява тази длъжност, тя ще е в предизборна кампания!, обясниха социалисти.
Червени депутати предупредиха, че Корнелия Нинова искала на всяка цена да избегне това и планирала да назначи свой заместник служебно. Защото единственият зам.-председател, на когото може да остави БСП е Деница Златева, а Нинова изобщо не искала това. Заместникът й Кирил Добрев е неин основен конкурент за лидерския пост, а Владимир Москов не искал да се занимава с оперативното ръководство на партията

Служебен избор на началник е в нарушение с партийния устав, подчертаха от столетницата.  

Последната възможна дата, когато може да се насрочи пленум, е в неделя, 9 август. Засега обаче нямало индикации за такъв. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай