30 хил. мигранти се готвят за поход през Балканите

Премиерът Борисов поиска на България да се помага за сигурността по границите, защото вече се задъхва сама

30 хил. мигранти се готвят за поход през Балканите | StandartNews.com

България се справя много добре с охраната на външните граници, но повече не може да го прави сама и има нужда да й се помага. "Издъхваме", заяви премиерът Бойко Борисов пред баварския си колега Маркус Зьодер на конференцията по темата, организирана от вътрешния министър Младен Маринов и фондация "Ханс Зайдел".

ВИЖ ОЩЕ: Баварският премиер: Подкрепяме България за Шенген

"Ние сме разтревожени от този Поход на надеждата, който се организира в лагерите в Турция. В момента има над 30 хил. души, които са организирани да тръгнат по Балканския път. И ако тръгнат жени, деца и с тях се атакуват границите напред, ще стане голям проблем, но такава организация тече", оповести Борисов на форума. "Това е все едно някой да ти дойде в дома неканен и затова полагаме всичките тези усилия", обясни още премиерът, цитиран от Канал 3. Той напомни, че мигрантите в Турция са 4 млн., а на този фон към несигурността на Балканите се добавят и проблемите в Косово и Крим.

"България сама срещу толкова сериозни проблеми не може да се справи. Трябва да й се помага. Показваме, че го правим, но дето се вика – издъхваме. Това са години наред. Няма никакъв шанс това да приключи, то ще става по-тежко", предрече премиерът. И изрази несъгласие с това, че всички искат да дойдат в Европа наготово, някои - дори без да се трудят. Той се върна към генезиса на проблема с мигрантската вълна, когато Европа е постъпила най-хуманно, защото медиите показвали как вълните лашкат "детски трупчета".

"Тогава може би чисто по европейски и по женски канцлерът Меркел каза: "Елате ще ви спасим, няма да ви оставим да се давите", което впоследствие донесе многото проблеми, констатира премиерът. Той упрекна обаче германците, че са им предлагали по 1000 евро, което означавало не да спрат вълната, а направо покана за още желаещи да се настанят в Европа. Допуснало се е и лавината от мигранти да уплаши гражданите на Стария континент.

"Когато имаме възможност да си кажем всичко като приятели в очите, тогава има и ефект. Безгрешни хора няма, всеки може да сгреши, но ако повториш грешката, ако потретиш - значи си глупав. Това не искам да го правим", отсече Бойко Борисов пред баварския премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай