3 причини за слабите нерви на президента

Кампанията за президент започна, а пистата на пилота е празна

3 причини за слабите нерви на президента | StandartNews.com
  • Докато чакаме Канада да каже: Да, България!
  • Кампанията за президент започна, а пистата на пилота е празна

Ако деветте исторически заседания на миналото Народно събрание бяха белязани от силни страсти, то новият политически сезон тече под знака на слаби нерви. Съставянето на правителство започна с лабилността на "Демократична България", извадена от равновесие с отказа на Слави Трифонов безропотно да приеме кадруване в кабинета на ИТН. Мина през фалцетните състояния на Мая Манолова, изпаднала в ужас, че любимите на градската десница министри Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков може да се разделят с властта и влиянието си. За да катастрофира в изнервеността на президента Румен Радев, който вместо да направи обединяващи партиите консултации за излъчване на редовен програмен кабинет, прокопа нов разединителен окоп. И то по най-болната за българите тема - Родината.

На какво се дължи нервността на Радев? Причините са три.

1. Самотник на политическия връх

На пръв поглед обяснението е свързано със започналата вече предизборна кампания за държавен глава, която вместо да го окрилява за действия, го подтиква да прави гафове. Вотът чука на вратата, а хипотезите кои ще са опонентите му трещят една след друга като лятна градушка - от Даниел Митов, Николай Младенов и Петър Стоянов, през Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Костадин Костадинов, та чак до самия съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов, който днес подкрепя Радев, но няма проблем утре да се изправи срещу него. С цялата машина на градската десница, която беше на косъм не да опари Слави Трифонов, а направо да го изгори.Преди 15 години, на 21 август, президентът Георги Първанов обяви кандидатирането си за втори мандат. В инициативния комитет, който го издигна, бяха 172-ма кметове, над 100 интелектуалци, най-големите български бизнесмени и златните спортни шампиони на страната. По онова време Първанов бе увеличил  дистанцията от всички партии, наричаха го обединител и баща на нацията, а кампанията му имаше руски ентусиазъм и американски вид. Плакатите му представляваха пъзел от стотиците лица, застанали зад втория му мандат.

Яхнал гребена на протестния вятър вчера, днес пилотът Радев не улавя въздушните течения, а кръжи някак самотно около политическия връх. Облаците край него дори се сгъстяват. Инициативен комитет няма, кметове по пистата му не се виждат, наколенките на Манолова и ухажването на Нинова говорят повече за партийна, отколкото за национална подкрепа.На този фон ясната заявката на Слави Трифонов, че Радев ще е кандидатът на "Има такъв народ" повече притесни, отколкото успокои президента, нищо че Трифонов се зарече преизбирането на държавния глава да стане на първи тур. Защото партийният етикет, пък бил той и на най-голямата партия в момента, още повече стеснява полето около Радев.

2. Домино от гафове на служебните министри

Втората хипотеза за разконцентрирането на иначе железния генерал е служебният кабинет. Екипът получил на кредит национални овации и висок рейтинг само защото не е "Борисов 4" вече не изглежда нито толкова наперен, нито толкова чист, нито толкова експертен. Доминото от гафове започна здравният министър Стойчо Кацаров още с невъзпитания си отказ да се ръкува с предшественика си при смятана на властта. Продължи с бруталното изчегъртване на Тодор Кантарджиев и Асен Балтов, породило протести, мина през война с лекарската гилдия. И се удари в горещия обществен въпрос можем ли изобщо да се справим с настъпващата четвърта вълна на коронавируса.Докато всички експерти вещаят по над 3000 заразени на ден до 15 септември, Кацаров радва с ваксини Бутан и други държави. Защото вярва, че имунизацията е доброволна и по тази причина няма да агитира никого да си сложи инжекция. Антиваксърите ликуват.

До Кацаров се подреди Николай Денков, който има 4 варианта за старт на учебната година, но няма никаква идея как ще почне тя. В много по-голям синхрон е с със своите партньори Асен Василев и Кирил Петков, отколкото с директорите и преподавателите.

Финансист № 1 влезе в опасна турбулетна зона след разкритията на Тошко Йорданов от парламентарната трибуна, че е присвоил интелектуална собственост от съдружниците си. Асен Василев нарече разкритията "атака заради добре свършена работа", но бившия му партньор, инвеститорът от Дания Мортен Лунд, му заби финансов нож с сумите: "Измами само мен, а и свои приятели", изречени пред bTV.

Невъзможността на военния шеф Георги Панайотов да даде адекватен отговор за смъртта на топ пилота Валентин Терзийски пък отключи тревогата готови ли сме наистина да се справим с мигрантския натиск. Породи въпроса кой натиска да се актуализира бюджета, за да се купуват още нови самолети. И кой се опитва да забърка САЩ във вътрешните ни манджи като прибавя като лютива подправка още пари за изтребители или нови имена в списъка "Магнитски".

Скандалът с канадското гражданство на Кирил Петков постави под съмнение неговите решения  и заложи на карта законността на самия служебен кабинет. Но ако всичко това може да мине в графата затягане на политическия обръч, играта на икономическите кръгове около него е на път не само да свали ореола на президента, но и да го детронира от втория мандат.

3. Заложник на кръга "Капитал" или участник в него

Всъщност именно свалянето на лъскавата рекламна обвивка на Петков, вързана доскоро с тежка джуфка от Харвард, е най-вероятната причина за опънатите нерви на Радев. Проблемът рикошира право в него. Ако е бил подведен от Петков, защо го защитава. Ако е знаел, че министърът има канадски паспорт, а процедурата по прекратяване на гражданството може да трае месеци и години, то тогава умишлено е сгазил конституцията.

Свидетели сме как в момента той сам ритуално си къса пагоните на първи защитник на върховенството на закона. Защото обръчът от проблеми около Петков изобщо не е затворен само до гражданството му. Разследване на в. "Труд" извади на бял свят връзките на Петков, Асен Василев и Николай Денков с кръга "Капитал" още от 2013 г. И доказа, че Петков е дългосрочен проект около Иво Прокопиев.Фондация на Петков и Василев, основана само със 100 лв. капитал, е приютявала кадри за властта. Всичките й лектори начело с тримата другари днес са министри или висши държавни служители. Един от тях - лекторът Евгени Ангелов е председател на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, която ще бъде член на консултативния съвет на Фонда на фондовете. Той едновременно е управляващ партньор в Силвърлайн Партнърс ООД, което управлява 75,3 млн. лв. публичен ресурс, предоставени му от Фонда на фондовете и с източник Оперативна програма иновации и конкурентоспособност.

Отказът на "Има такъв народ" да припознае Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков и да ги остави министри в кабинета си, бе основната причина Христо Иванов да провали правителството на ИТН. А ревнивата защита на Радев вече го прави или заложник на игрите на градската десница или участник в опита на кръга "Капитал" да овладее държавното управление.

И в двата случая Радев дължи отговори. На хилядите си симпатизанти, които години наред вярваха на мъжката му дума. Но и на българските турци, които застанаха зад гърба му за първия мандат, а сега получиха отворена рана с въпроса на Радев коя родина носят в сърцето си.Всъщност, на тях президентът дължи уважение и извинение дори Канада да отговори на същия въпрос за Петков с: Да, България!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай