2020 г. може да има по-високи заплати в армията

Военният министър напомни, че за година и половина заплатите на военнослужещите са повишени два пъти, с около 20 на сто...

2020 г. може да има по-високи заплати в армията | StandartNews.com

Надявам се през следващата 2020 г. да увеличим възнагражденията на военнослужещите - убеден съм, че ще го направим. Това заяви в Плевен вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, след тържествения ритуал по посрещане българския контингент, който се завърна от успешна мисия на НАТО в Афганистан.

Вицепремиерът напомни, че за година и половина заплатите на военнослужещите са повишени два пъти, с около 20 на сто. "Смятам, че въпреки двете увеличения, трябват още средства за възнагражденията, защото това е сложна професия. Трябва да осигурим достойно възнаграждение и по-добър социален пакет. Тенденцията да се модернизира съществуващата техника, да се закупува нова, даде своя ефект и за първи път нямаме минусов резултат в личния състав", подчерта Каракачанов.

Попитан за закупуването на новите изтребители и за мнението на президента, Каракачанов заяви, че трябва да се търси общ национален консенсус по въпроса - да се направи най-добрият избор по отношение на бойната авиация. Нека не забравяме, че армията трябва да се готви за най-неочаквания вариант, най-лошият вариант - бойни действия, предупреди той. Каракачанов каза, че ако правителството приеме констатациите на внесения от него доклад, следва НС да даде мандат на правителството да преговаря за самолетите. Министърът на отбраната добави, че според него цената трябва да бъде намалена в хода на преговорите. Каракачанов предлага след получен от НС мандат за преговори, те да се водят от четирима министри - на отбраната, на финансите, на икономиката и външния министър. На този етап предложението му е да се започнат преговори със САЩ.

Попитан за участието на България в мисиите на НАТО в Афганистан, Каракачанов заяви, че смята, че България е направила достатъчно. "Този континент бе достатъчно голям - 158 човека. Последният контингент, който замина, е 160. Мисля, че България няма нужда да увеличава своето присъствие в Афганистан.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев участваха на площад "Възраждане" в Плевен в официалното посрещане на 36 контингент на България от мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан. Отличени бяха с награди участници в мисията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай