14 министри с двойна клетва в парламента

14 души от ГЕРБ ще са депутати за броени дни

14 министри с двойна клетва в парламента | StandartNews.com

Развръзка на казуса могат ли 14 министри от кабинета на ГЕРБ, които бяха избрани за депутати в новия парламент, да се закълнат, след като в конституцията ясно е записано, че народните представители не могат да заемат друга длъжност.

ВИЖ ОЩЕ: Слави предлага топ юристка за шеф на парламента

Подобна юридическа главоблъсканица не е имало от 2009 г., защото от тогава до днес нито едно правителство не беше изкарвало пълен мандат. Властта се предаваше от служебен кабинет на редовен. Тогава за няколко дни Сергей Станишев беше едновременно премиер и председател на парламентарната група на БСП, докато се сформира новият кабинет.

ВИЖ ОЩЕ: Народното събрание обратно в старата сграда

Откакто ЦИК обяви на 9 април избраните депутати, юристи коментират какво трябва да е поведението им - дали изобщо могат да се закълнат в парламента или трябва да се откажат от местата си в НС.

От ГЕРБ заявиха проблем няма, съобщи Нова тв. След клетвата министрите, избрани за депутати, ще подадат заявления, че няма да останат народни представители. Така на техните места ще влязат следващите в листите. По закон местата им се пазят и след формиране на ново правителство, те ще могат да се върнат обратно в Народното събрание. Така 14-имата министри ще положат два пъти клетва. А 14 души от ГЕРБ ще бъдат депутати само за броени дни.

Според Конституцията - член 68, народните представители не могат да изпълняват друга държавна служба. В случай, че някой е избран за министър, мястото му в парламента се заема от следващия в листата от кандидат-депутати. Член 111, алинея 3 пък задължава настоящите министри да изпълняват функциите си до избирането на нов Министерски съвет. На първото пленарно заседание в четвъртък те ще подадат оставка. Но ще упражняват правомощията си като министри в оставка до съставянето на ново правителство.

„Макар и излезли в оставка, да продължат да си изпълняват функциите, докато новоизбраното Народно събрание не излъчи техни приемници, тоест нов кабинет”, тълкува закона бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. Така реално министрите не могат да изоставят ведомствата си за сметка на парламента.

„Не е проблем това, че правителството подава оставка пред новоизбрания парламент, това е процедура, предвидена в Конституцията. Но също така Конституцията предвижда, че същото това правителство продължава да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство, защото държавата не трябва да остава без управление.Кормилото трябва да бъде управлявано от някого”, обясни пред Нова тв и преподавателят по Конституционно право Симона Велева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай