1:0 срещу Нинова при старта на пленума

Конгресът ще решавали дали да избира нов лидер

1:0 срещу Нинова при старта на пленума | StandartNews.com
  • Конгресът ще решавали дали да избира нов лидер

Точка срещу лидера на БСП в оставка Корнелия Нинова отбеляза вътрешната опозиция при старта на пленума днес.  Тя успя да запише като точка в дневния ред на червения конгрес на 16 юни обсъждане на процедурите за избор на следващия лидер на БСП. Правила за избор на партиен шеф не бяха предвидени в днешното заседание. Опозицията се наложи конгресът другата седмица да реши дали да избира или не нов лидер.

Нинова подаде оставка след загубата на европейските избори, но ще се бори на конгреса за преизбирането си на поста.  Според наложените лично от нея промени в устава на БСП това става с пряк избор от всички членове на партията. Противниците й настояват лидера на БСП да се избира от конгреса. Позовават се също на устава, според който прекият избор се прави след изтичането на мандата на сегашните ръководни органи през 2020 година.

Опозицията настоява за промяна на устава на партията, която гласи, че когато председателят прекрати предсрочно мандата си, новият все път ще се избира от конгреса. Идеята е той само да довършва започнатия мандат.

Червен фронт срещу Витанов

Вътрешната опозиция реагира изключително остро на решението на Корнелия Нинова Петър Витанов да е водач на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Срещу това решение се обявиха Сергей Станишев, Георги Гергов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов. Това е продължение на поредица от политически и нелогични решения, които бяха наложени от Корнелия Нинова, коментира президентът на ПЕС Сергей Станишев. "Поредният конфронтационен ход както по отношение на една част от БСП, така и по отношение на Станишев", допълни Ангел Найденов. Според него това е един неуместен и необоснован ход, който няма да донесе престиж и място на делегацията на БСП в Европейския парламент.

Атанас Мерджанов също оцени избора на Петър Витанов за водач на делегацията на социалистите в ЕП като поредната нелогична стъпка на ръководството на социалистите. Според него няма нищо по-нормално лидерът на ПЕС да бъде лидер на социалистите в Европейския парламент.

Смешно и парадоксално е Петър Витанов да води делегацията на социалистите в ЕП, защото не знае къде е Страсбург и Брюксел, отсече Георги Гергов и обяви това за "патология, хиперактивност и комерсиалност": "Това е смешно и парадоксално, защото този човек не знае къде е Страсбург и Брюксел и ще води групата в безтегловност", отсече Гергов.

На въпрос как би коментирал елиминирането на Елена Йончев и Иво Христов от всякакви ръководни органи в тази група, Гергов заяви, че тази група на социалистите "е група на парашутисти", а реалният човек, който трябва да я води, е Сергей Станишев.

Искри преди заседанието

Поредна престрелка в БСП се разрази преди пленума. Оставката на Нинова е театралност, коментираха Сергей Станишев и Ангел Найденов. Очаквам конгресът да убеди Корнелия Нинова да остане, очаквам театралността с оставката на Корнелия Нинова да продължи и на конгреса с емоционални изказвания, заяви Станишев. По думите му той не е видял анализ, а по-скоро дейности, които са правени във връзка с кампанията, без истинска задълбоченост и отговор на въпросите, които вълнуват всички - защо социалистите отново са загубили евроизборите. Вътрешното разделение в партията също изигра роля за загубата на евроизборите. Не се постигна екипност по време на евровота, посочи още Станишев.

Георги Пирински пък допълни, че основното, което трябва да определя отношението на всеки от членовете на Националния съвет на БСП, е как да бъдат спечелени местните избори. Според него най-добре би било при подадена и констатирана оставка на председателя на БСП, Националният съвет на партията да избира заместник-председателя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай