Живата вода на София

В столицата ни се срещат 8 от деветте познати вида

Живата вода  на София | StandartNews.com

Казват, че една от причините първият християнски император Константин Велики да изрече фразата: "Сердика е моят Рим", са минералните води на днешна София. Столицата ни е след най-богатите в света на минерални води. На 1200 кв. км се срещат 8 от 9-те известни типа минерални води като лечебната им сила е позната от най-дълбока древност. Първите сведения за най-стария извор - при Централна баня, са още от началото на ІV в. пр. Хр.

Никой не знае колко точно са изворите с "жива вода" в София. Според градските легенди стигат 50. Повечето от известните са със слаба минерализация, приятен вкус и могат да се пият всеки ден.

В София са регистрирани 31 находища с общо 75 водоизточника - каптирани извори и сондажи, посочват Павел Пенчев и Величко Величков в книгата си "Находищата на минералните води в района на София" (2011 г). Според изследването общият капацитет на минералните ресурси в Софийската котловина е около 300 л/сек., което се равнява на консумацията на вода на град с размерите на Ботевград, например.

Над 50% от минералните ресурси са с ниска минерализация – под 0.5 гр/литър, което ги прави годни за пиене всеки ден.

Минералните извори в България са изключителна държавна собственост. За тях отговаря Министерство на околната среда и водите.

С мащабна реформа ведомството даде възможност на общините да поемат управлението на минералните извори на своята територия. Кметовете могат да ги отдават на концесия. Но са длъжни да се грижат за изворите, да провеждат ежегодни балнеологични оценки и изследвания на химичния състав. Софийска община днес управлява 7 минерални извора - при централна баня, Железница, Панчарево, Лозенец, Овча купел, Баталова воденица и Свобода.

По химически тип софийските минерални води са предимно два вида. Едните са хидрокарбонатно-сулфатно-натриеви и спомагат за нормализиране дейността на храносмилателната и отделителната система. Другите са хидрокарбонатно-калциево-магнезиеви. Те лекуват заболявания на опорно-двигателната система.

Температурата на софийските минералните води варира от 20 до 81 градуса като най-подходящите за балнеологични цели са изотермалните (32 – 37�С). Те съставляват 14% от ресурсите в района, съобщава сайтът zavodata.com и представя филм за най-известните минерални находища в София.

1. В Панчарево се лекуват болни стави

Ако имате болни стави, минерална вода в Панчарево е идеална за вас. Топла вана ще облекчи болежките ви. Находището в Панчарево обаче е едно от малкото използвани. То има експлоатационни характеристики, правени са му многократни изследвания. С него се захранват външните басейни на комплекс "Корали".

Водата е слабоминерализирана, хидрокарбонатно-сулфатно-калциево-магнезиева със съдържание на радон, метасилициева киселина и въглероден диоксид. Помага при болни стави и заболявания на опорно-двигателната система. Пие се при бъбречни, стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни заболявания, диабет, подагра.

2. Изгонете стреса в горските джакузита

За "живата вода" на с. Железница се носят куп легенди. Те разказват, че местните хора сами са си направили баня. Минералният извор се намира на 2 км от село Железница, като преходът отнема около 1-1,5 часа. Водата има температура 28 градуса С, а изворчетата са 12. Смята се, че водата помага и лекува стрес, преумора и кожни заболявания. Доброволци са оформили два басейна, които се захранват с минерална вода и са наречени горските джакузита.

3. Горнобанската маха камъни в бъбреците

Прочутата горнобанска минерална вода е питейна и лечебна, подходяща за изкуствено газиране, помага на храносмилането. Тя е хидрокарбонатно-сулфатна-натриева, с ниска минерализация и незначително съдържание на флуор. Приятна е на вкус, без цвят и мирис. Подходяща е за бутилиране. Препоръчва се при хроничен гастрит, колит, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Лекува обаче не само стомашно-чревни заболявания. Горнобанската минерална вода помага при заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, маха камъни н бъбреците. Лекува подагра, идеална е за интоксикации. Инхалациите с нея помагат при много алергии.

4. Термален извор дал името на Овча купел

Името на столичния квартал “Овча купел” произлиза от стара легенда, свързана с "жива вода". Минералният извор съществувал на мястото на днешната едноименна баня до средата на XIX в. Според преданието край Владайската река имало тучни пасища и овчарите водели там животните си. Копитата им оставяли дупки (купели) във влажната пръст, които се пълнели с вода. С течение на времето стопаните забелязали, че болните животни, които пият водата от купелите, оздравяват. Така плъзвала мълвата за лечебната сила на минералната вода. С нея започнали да се лекуват и хората.

След опустошителното земетресение през 1858 г. от земетръсната пукнатина се е появил воден фонтан и се е образувало голямо грифонно езеро. Дебитът на изворната група първоначално е бил голям, но в последствие е намалял до около 3.5 l/s.

През 30-те години на ХХ век е построена прекрасната баня, около нея е паркът с ценни дървестни видове. През 50-те години тя се ползва активно за балнеология. Известно време в нея се помещава дори институт по балнеология и климатолечение.

По химичен състав минералната вода е с повишено съдържание на магнезий и обща минерализация от 1.0 до 1.3 g/l. Съдържанието на флуор варира от 1.3 до 4.0 mg/l,

на метасилициевата киселина – от 20 до 53 mg/l; на метаборната киселина – до 1.7 mg/l. По-характерни микрокомпоненти

във водата са стронций и литий. Има слаб мирис на сероводород.

Минералната вода се използва главно за балнеолечение. Помага при болести на опорно-двигателния апарат, ортопедични и травматологични заболявания, хронична венозна недостатъчност, заболявания на централната и периферна нервна система и кожни проблеми. Има много добър ефект при чернодробно-жлъчни, стомашно-чревни и обменни заболявания. Влияе добри и при болестите на Бехтерев и Паркинсон, множествена склероза, детска церебрална парализа и др.

5. Княжевската зарежда с енергия

Наричат чешмата в Княжево царската - защото била любима на цар Борис III. Хората в квартала разказват, че монархът често можел да бъде видян сам да си налива вода от извора.

Днес също можем да си налеем от извора като преди сто години. Но старата баня вече не може да се ползва. Сградата е опасна и затворена, от съображения за сигурност.

Легендите разказват, че княжевската вода е лекувала още траки и римляни. Тя помага при неврози. След лечение обикновено изчезват безсънието, главоболието, сърцебиенето, преумората и стресът. Човек се чувства като нов, връща работоспособността си.

7. Пази зъбите от кариес

Изворът при Централни бани е най-известният в София. Данните за него има още преди 2400 години. Първите каптажи са направени от римляните.

Водата е слабоминерализирана, хипертермална, природно чиста, със стабилен физико-химичен състав и свойства, които се запазват най-малко два месеца след престояване на водата в бутилиран вид. Водата съдържа флуорид много малко над нормата, което я прави подходяща за антикариесна профилактика. Подходяща е при стомашно-чревни и бъбречно-урологични заболявания. Помага при лечение на периферната нервна система и гръбначния мозък, лекува гинекологични заболявания.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай