Мощно земетресение стресна Пловдив /ДОПЪЛНЕНА/

Задрънчаха прозорци, трусът бе кратък, но силен, казаха уплашени

Мощно земетресение стресна Пловдив /ДОПЪЛНЕНА/ | StandartNews.com

Земетресение разлюля Пловдив преди минути. Трусът бе кратък, но направо подскочихме, съобщиха хора от града под тепетата. Първо се чуло боботене, после задрънчали прозорци, чаши и чинии, изплашихме се, казаха те. Някои са били готови да излязат навън. "Чу се силен трясък, след което земята започна да се люлее", разказват други. Хората са на мнение, че трусът е бил вертикален, защото лампите не са се люлеели като друг път. "Застанахме под вратата, но всичко свърши бързо", разказват уплашени пловдивчани. Живеещи на високите етажи са излезли навън. 

По първоначални данни, трусът, който разтресе Пловдив в 14,01 часа, е бил с магнитут 4,4 по Рихтер, по данни на Европейския сеизмологичен център, а според БАН - силата е била 4,1. Епицентърът е бил на 11 км североизточно, в близост до град Раковски, на дълбочина от 2,7 км, според информацията на Национален институт по геофизика, геодезия и география. В град Раковски е било почувствано най-силно, а стоките от рафтомете в магазините са изпопадали.

Земетресението от 14:01 часа е усетено като „силно“ във всички пловдивски квартали. То е разлюляло силно блокове и къщи дори в „Южен“ и „Прослав“, които на теория са най-далече от епицентъра на труса.

Има паднали комини на старите къщи в района на центъра. В „Капана“са се срутили парчета от мазилка и керемиди. 

Европейският сеизмологичен център потвърди, че епицентърът е на 11 километра североизточно от Пловдив и на 136 източно от София. Това е някъде в района на село Рогош и Раковски. 

Хора от „Южен“ разказват, че трусът е усетен и е предизвикал паника на първите етажи.

Тих грохот е чут и в района на ул. „Данаил Николаев“ и в „Смирненски“. 

Шефът на полицията ст. комисар Йордан Рогачев каза, че няма сигнали за пострадали хора или разрушени сгради. Няма евакуирани граждани.

Паника настъпи и в град Раковски, който е най-близо до епицентъра на труса. Кметът Павел Гуджеров заяви, че много от съгражданите му са изплашени.

"Трусът беше кратък, но много силен тук. Сякаш падна гръм", разказа кметът на близкото село Стряма Васил Черпелийски

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева каза, че силно се е изплашила. "Бях на 5-ия етаж, когато разлюля", съобщи тя, пише "Марица".

Земетресението е усетено в цялата страна, съобщи за Агенция "Фокус" дежурният сеизмолог към Националния институт по геофизика, геодезия и география.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай