Пестим от плодове за цигари

През 2018 г. потреблението на хляб и тестени изделия намалява с 1,8 кг, на плодове - с 1,2 кг. На годишна база пък се увеличава  потреблението средно на човек на алкохолни напитки и на цигари. Това показват данните на Националния статистически институт за

Пестим от плодове за цигари | StandartNews.com

През 2018 г. потреблението на хляб и тестени изделия намалява с 1,8 кг, на плодове - с 1,2 кг. На годишна база пък се увеличава  потреблението средно на човек на алкохолни напитки и на цигари. Това показват данните на Националния статистически институт за периода 2009 - 2018 г. 
Над половината от доходите на семействата са от заплата, а близо 30% са от социални плащания - пенсии, обезщетения за безработни, добавки за деца и др. Доходите от самостоятелна заетост нарастват най-значително.
През 2018 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство е нараснал 1,6 пъти за последните десет години. През същата година българските домакинства са изразходвали средно на човек с 10,6% повече в сравнение с 2017-а.
Разходите, свързани с жилището - вода, електроенергия, обзавеждане, горива и др., - спрямо 2017 нарастват с 3%, а спрямо 2009 - с 67%.
За десетилетието се увеличава покупателната способност на домакинствата за всички основни хранителни продукти с изключение на маслото. Най-много е нараснала тя при ябълките, свинското месо, белия хляб и захарта, информира статистическият институт.
Разходите за транспорт и съобщения запазват дела си от 11%.
През последната година разходите за данъци и социални осигуровки средно на човек са 738 лв. и се увеличават с 13,9% в сравнение с 2017 г., а спрямо 2009-а нарастват над 3 пъти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай